2013. július 9., kedd

Tartósítás az egészség jegyében



A táplálkozás egyik legfontosabb része a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Köztudott, hogy nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat tartalmaznak, melyek segítenek immunrendszerünk erősítésében. 

Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a nyári gyümölcsökben főleg C-vitamin, karotin; B-vitaminok, E-vitamin (földieper, málna) és K-vitamin (málna, eper, őszibarack) található meg nagyobb mennyiségben. Kálium- és magnéziumtartalmuk különösen jó hatású a szívet és az érrendszert érintő betegségek megelőzésében és kezelésében. A ribizli és a szeder az említett vitaminokon kívül jelentős mennyiségű kálciumot is tartalmaz. 

Azonban elég elrettentő, hogy a hazai lakosság harmada fogyaszt napi rendszerességgel kellő mennyiségű gyümölcsöt. Az ajánlott adag pedig nem több mint 400 gramm - vagyis körülbelül 3 alma, amelyet mással is lehet helyettesíteni. 

Nem volt ez másként nagyszüleink-; dédanyáink korában sem, amikor a nyári időszakban  'fénykorát' élte a házi befőtt, lekvár és szörp későbbi időszakra történő elrakása - másnéven a tartósítás. Ez pedig nem jelentett mást, mint hogy a háziasszonyok a gyümölcsök -; zöldségek; illetve egyéb növények megérését követően elrakták őket a téli időszakra, hogy akkor se kelljen hiányt szenvedni a finom-; és lédús vitaminbombákból. 

Mára azonban ez a régi hagyomány nem sok helyen figyelhető meg. Az emberek nem foglalkoznak ilyen dolgokkal, ha van egy kis szabadidejük; inkább megveszik a 'kész végterméket' a szupermarketek polcairól. – nem is sejtve, hogy milyen nagy károkat is okozhat ez a szervezetben, mivel, ha saját magunk készítjük tudjuk mit is tartalmaz pontosan, míg egy bolti termék esetében ez sajnos nem nyomon követhető. 

Mit ne mondjunk? Valóban nem kell ez esetben annyit bajlódni vele, de honnan vehetjük biztosra, hogy nincs-e valamilyen adalékanyag az üvegben; a papíron feltüntetetteken kívül? 

Ezt követően, mi próbálunk nektek olyan befőzési recepteket mutatni, amelyeket teljes mértékig egészséges alapanyagokból készülnek - tartósítószer nélkül. 

Egy dologra azonban felhívnánk a figyelmet! Minden esetben, ha házi készítésű lekvárt fogyasztotok, - és nagy valószínűséggel valamilyen tartósítószer található benne - a tetejét szedjétek le, mert ha elfelejtitek, az egész szervezetetek láthatja kárát. Saját tapasztalat!

 A tartósítószer nélküli befőttekhez, lekvárokhoz nem kell kémiai tartósítószereket használnunk, ezért készítésükkor mindenképpen figyelembe kell venni néhány fontos szabályt.

  • Csak hibátlan, légmentesen zárható, csavaros tetejű vagy patentzáras üvegeket használjunk!
  • Akkora üvegbe rakjuk el őket, amekkorában a felbontást követő 7 - 10 napon belül el tudunk fogyasztani, megfelelő tárolás mellett!!
  • Ne használjunk túl sok ízesítőanyagot, sót, fehér cukrot, mesterségesen előállított tartósítószereket, ízfokozókat, aromákat és színezőanyagokat.

 A tartósítószer nélküli befőzés munkafolyamata
  • Az üvegek áztatása, mosása és fertőtlenítése (legalább 2 nappal a befőzés előtt).
  • A termések szedése, mosása és darabolása. - Csak friss terméket, kevésbé ütődöttet és egészségeset szabad elrakni. A tartósításra alkalmas, kiválogatott terméseket 15-30 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk. Kivéve az érzékeny bogyós gyümölcsöket (eper, málna, szeder). A gyümölcsök mosását legalább háromszor váltott tiszta, hideg vízben, bő vízsugárral végezzük. A zöldségeket elsőnek sós vízben, majd hideg tiszta vízben mossuk meg. 
  • A felöntőlé előkészítése vagy a készrefőzés. -  Az üvegben lévő készítmény légtelenítése és hőkezelése.  -  100 fokon, forralással végezzük, majd pedig ha elkészült, az üvegeket lezárjuk, papírba csomagoljuk, és párnák, takarók közé helyezve, 24-48 órán át melegen tartjuk- azaz dunsztoljuk.
 Cseresznyebefőtt hozzávalói:
Hozzávalók: Épp csak érett, frissen szedett, kemény húsú cseresznye. Tisza ivóvíz (vagy meggylé és ivóvíz 1:1 arányú keveréke). Elkészíthető meggyel vagy szilvával is!

Szükséges eszközök:
  •     Fertőtlenített, légmenetesen zárható (rácsavarható tetővel ellátott vagy patentzáras) befőttesüvegek.
  •     1 db nagyméretű fazék, és egy ráborítható másik edény, vagy mélyebb tál, amit fedőnek fogunk használni a megtöltött üvegek gőzölésekor.
  •     1 db fazék és fedő a felöntőlé felforralásához.
  •     1db konyharuha.
  •     1 db, legalább 100 fok méréshatárú folyadékhőmérő.
  •     1 db befőző gumigyűrű a hőmérőre tekerve.
  •     1 db vízzel töltött befőttesüveg, a hőmérő számára kilyukasztott műanyag tetővel.
  •     1 db, a folyadék űrtartalmának mérésére alkalmas eszköz (pl. ml beosztással ellátott pohár).
  •     1 db rozsdamentes merőkanál.
  •     1 db széles szájú tölcsér.
 Cseresznyebefőtt elkészítése:
A gyümölcsöt két órán keresztül hideg vízben áztatjuk, hogy a benne lévő kukacok kimásszanak, majd hideg vízben kétszer alaposan megmossuk. A tisztára mosott cseresznyét fertőtlenített üvegekbe tesszük. A gyümölccsel töltött üvegek közül egyet feltöltünk tiszta vízzel, majd a vizet egy folyadékmérésre alkalmas pohárba öntjük át. A mért folyadékmennyiséget beszorozzuk az üvegek számával, és még fél litert hozzáadunk. A felöntőlé elkészítéséhez legalább ennyi vizet kell felforralni.

A cseresznyével teli üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe állítjuk. Ezután feltöltjük az üvegeket a nem túl forró felöntőlével úgy, hogy a folyadék felső szintje ellepje a gyümölcsöket, de az üveg pereme alatt kb. 2 cm légréteg maradjon. A fertőtlenített tetőket lazán az üvegekre helyezzük.

A befőző gumigyűrűt rátekerjük a hőmérő felső részére, ami megakadályozza, hogy a hőmérő a műanyag tetőn készített résben lejjebb csússzon és az üveg fenekéhez érjen. 

A nagy fazekat (még üresen) a hideg tűzhelyre tesszük. Elhelyezzük benne a farácsot vagy konyharuhát, majd körbetekerjük papírral, vagy tiszta textillel a gyümölccsel és felöntőlével megtöltött üvegeket.
Végül középre tesszük a meleg vízzel feltöltött, hőmérővel ellátott üveget is. Annyi meleg vizet töltünk a nagy fazékba, hogy az üvegek kétharmada a vízben legyen.
 A nagy fazék alatt bekapcsoljuk a tűzhelyet és kb. 10 percig légtelenítjük, „gyöngyöztetjük” a gyümölcsöket, hogy ne ússzanak a felöntőlé felszínén. Fertőtlenített keverőkanállal óvatosan ki is keverhetjük az üvegekből a levegőbuborékokat.   

A légtelenítés után végleg lezárjuk az üvegeket, és 85 fokon tartjuk 30 percig. Ügyeljünk arra, hogy az üvegekben lévő folyadék hőmérséklete sose emelkedjen 85 fok fölé! Végül kikapcsoljuk a nagy fazék alatt a hőforrást, majd óvatosan kiemeljük az üvegeket a fazékból. Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk. 

Ezt a fajta módszert alkalmazhatjuk még az őszibarack, a körte és az alma befőtt elkészítése során is, azzal a kis kivétellel, hogy nem kell két órán keresztül áztatnunk, hogy kijöjjenek belőle a kukacok.
Valamint a feldolgozni kívánt őszibarack minden kilogrammja után 100 ml kifacsart és leszűrt citromlevet vagy 2 gramm borkősavat kell a felforralt és langyosra hűlt felöntőléhez adni.

 Tartósítószer nélküli lekvárok

Nagyon fontos a lekvárok készítésénél megjegyeznünk, hogy ne rakjunk bele alkoholt, ha tudjuk, hogy kisgyermek is eszik majd belőle. 

 Ribizlilekvár

Hozzávalók:
  • 2 kg ribizli,
  • kb. 1,6 kg nádcukor
Elkészítése: A leszemezett ribizlit mossuk meg, törjük össze és öntsünk hozzá kb. 5 dl vizet, és addig főzzük, míg a szemek szétfőnek (lassú lángon). Utána finom ruhán törjük át és a levét egy zománcozott lábasba fogjuk fel. Minden liter léhez 80 dkg nádcukrot tegyünk, és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra kicseppentve megkocsonyásodik. Forrón töltsük üvegekbe, és másnap, miután kihűlt, és bebőrösödött a teteje, kötözzük le.


Málnadzsem nyírfacukorral (diétázóknak, cukorbetegeknek)

Hozzávalók:
  •     1 kg málna
  •     10 dkg nyírfacukor
  •     kevés zseléfix, dzsemfix
 Csak hibátlan málnával dolgozzunk, sehol nem lehet egy kicsi penész sem, különben megromlik az egész lekvár. A málnát kevés vízzel, a 10 dkg nyírfacukorral és egy kis dzsemfix-szel tegyünk fel főni.
Legfeljebb 10 percig főzzük, és a vákuumos módszerrel zárjuk üvegbe.A dzsemfix tartalmaz valamennyi tartósítószert, így emellett további tartósításra nincsen szükség.

Otthoni szörpkészítés - maga a mámor! 

Egy pohár szörpöt néha sokkal egészségesebb elfogyasztanunk a hidegebb évszakokban is, mintha kólát vagy hasonló szénsavas, cukorral telített üdítőket innánk. Hogy miért? Azért mert mi készítettük, és tudjuk, hogy mit tettünk bele, megkóstolhattuk; így nem érhet bennünket meglepetés. 

Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is igen könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

A házi szörpökből kétféle, nyers illetve főzött típus létezik.

Nyers szörpök
A nyers változat során a gyümölcsöket (málna ribizli) egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval daráljuk le.
A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcsfajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot kell hozzáadni.
Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük!

Főzött szörpök 
A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a főzési időt). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot.  Utána lassú tűzőn forraljuk fel és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt, melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

Az igazi bodzaszörp recept
Az alábbi bodzaszörp recept valóban kipróbált és mindenki számára ízletes szörphöz való.

Hozzávalók:
  •     10 kg cukor
  •     5 liter víz
  •     10-15 dkg citromsav
  •     1,5 kg citrom kicsavart leve és összevágott héja
  •     bodzavirág ( kb. 100 fej)
  •     1 dkg Nátrium-benzoát (celofánok közé helyezve az üveg tetején - indoklás fentebb.)


Elkészítés:
A 10 kg cukorból és az 5 liter vízből sűrű szirupot főzünk (30-45 perc), figyelni kell, hogy elég ideig főzzük, mert különben visszasűrűsödik. Viszont ha sokáig főzzük, megég a cukor (karamellizálódik). Ezt a szirupot egy minimum 15 literes fazékban melegítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után bele lehet tenni a bodzavirágot, a citromot, citromlevet, Nátrium-benzoátot.
Ezt a szörp alapot 3-4 nap után leszűrjük és üvegekbe öntjük. Ha túl sok napig áll, a szörp megerjedhet.

És ha sósabbra vágynátok...Kovászos uborka

Takarítsunk ki egy nagy méretű befőttesüveget, majd helyezzünk az aljára kapordarabokat, hogy ellepje azt. Legalább 3 kígyóuborkát daraboljunk el, és vagdossuk be a darabokat 2 helyen a tetején, úgy hogy ne essen szét 4 részre. Helyezzük bele úgy az üvegbe, hogy minél több elférjen benne, majd engedjük fel vízzel. Tegyünk bele kellő mennyiségű sót. A tetejére helyezzünk újra kapordarabokat, majd pedig helyezzünk rá eltépkedett kenyeret. Fedjük le a  tetővel, ha nincs, akkor pedig frissen tartó fóliával, és gumizzuk le. Rakjuk ki a napra, s a felforrástól számított 3. napon bevihetjük a lakásba, ahol hagyni kell kihűlni. 
 Mi így fogyasztjuk itthon -legfőképpen Bundás kenyér mellé. Reméljük nektek is ízleni fog!

Jó étvágyat kívánunk!


 N.

Forrás:
nyirfacukor.hu
vitaminsziget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése