2013. július 15., hétfő

Ikonikus nőalakok: Agatha Christie


„ A krimi koronázatlan királynője”, Agatha Christie
 

A világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő írónő, aki főleg detektívregényeivel és színpadi-darabjaival írta be magát a történelembe. Mellesleg ő a kedvenc írónőm.


Az első világháború alatt segédápolóként, majd a gyógyszertár laboratóriumában dolgozott. Ekkor ötlött fel benne a regényírás gondolata. Itt ismerkedett meg a különféle méregfajtákkal, amik későbbi könyveiben kaptak szerepet, és egy detektív alakot is kigondolt, aki kideríti az igazságot. Ő volt Hercule Poirot, a zseniális belga nyomozó. Alakja további 32 könyvben és 55 novellában tér vissza.


A titokzatos stylesi eset, eredeti címén The Mysterious Affair at Styles Agatha Christie első detektívregénye, mellyel az írónő már1916-ban elkészült, de hat könyvkiadó is visszautasította. De kedvenc írónőnk nem adta fel, és tovább próbálkozott. Végül 1920-ban publikálták. Közel kétezer példányban fogyott el, és az írónőt rögtön híressé tette.


Férje biztatására, a bizonytalan anyagi helyzetük megoldása miatt kezdett bele. Ez volt a második regénye, a titkos ellenfél. Ettől kezdve folyamatosan jelentek meg kaland- és detektívtörténetei, és a siker mellett anyagi elismerést is szerzett. Első férje 1926-ban hagyta el őt, s ekkor jelent meg az Ackroyd-gyilkosság című regénye, amivel végérvényesen a krimiirodalom halhatatlanjai közé került.


Másik kedvenc nyomozója, Miss Marple először „ A kedd esti klub” című novella hasábjain jelent meg. 

A második világháború alatt ismét a gyógyszertárban tevénykedett, bár eredetileg a hírszerzésnél szeretett volna dolgozni fotósként. London bombázása idején a kiszolgáltatottság és a jövőtől való félelem miatt Agatha megírta két nagy nyomozója utolsó ügyeit, a Függöny: Poirot utolsó esetét (Curtain) és a Szunnyadó gyilkosságot (Sleeping Murder).  A kéziratokat az Egyesült Államokban helyezte biztonságba, a jogdíjat pedig egyetlen leányára Rosalindára, és új férjére, Maxre hagyta.



Agatha Christie számos kitüntetésben részesült: megválasztották a Detektívregény-írók Klubja elnökének, elismerést vehetett át az irodalomban betöltött szerepéért, fényképét elhelyezték a Nemzeti Portrégalériában, viaszmását a londoni Madame Tussaud’s panoptikumban, sőt 1971-ben a királynő a Brit Birodalom lovagi rangjával tüntette ki. 1955-ben fogadta az angol királynő, ezzel gyerekkori álma valósult meg. 1976 január 12-én hunyt el békésen. Sírkövén Sir Edmund Spenser Tündérkirálynő című eposzának egy idézete áll: „ Robot után pihenés, viharból révbe ért hajó, Háború után béke,élet után halál- az a jó. „

Képek: internet,Guardian
Forrás: Agathachristie.lap.hu, wikipédia

R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése