2013. július 5., péntek

Így legyél okos háziasszony



Tudjuk jól, hogy a háziasszonyok élete sosem volt fenékig tejfel. Az idők során megváltozott háziasszonyi szerepkör kibővült, a napi munka után a háztartás kézben tartása bizony nem könnyű dolog. Mert mit csinálnak? Mosnak, főznek, takarítanak, intézik a napi bevásárlást, gondozzák a kertet és mindezek mellett anyai teendőiknek is igyekszenek megfelelni. Mindeközben van egy bizonyos keret, amit hónapról hónapra be kell osztani. Kinek több, kinek kevesebb – utóbbiaknak igyekszünk néhány költségkímélő tippet adni. 

Az egyik legalapvetőbb a vízzel való takarékoskodás. A legjobb ötlet az, ha két részes mosogatóval rendelkezünk, s így az egyikben elmoshatjuk a piszkos edényeket, míg a másikban leöblíthetjük őket. Ennek a gazdaságos módszernek köszönhetően sokat spórolhatunk a vízszámlán. Használj fogmosáskor poharat a folyó vízcsap helyett, s erre szoktasd rá családod is. Egy lavór a csapba, s máris megoldott a wc öblítése is. Nagyanyáink is így spórolnak, nézd csak meg.

A második dolog, amire nem árt odafigyelni, az a fürdés. Tudtad, hogyha Magyarországon mindenki igyekezne leredukálni a fürdések számát egy-két alkalomra és helyette zuhanyozna, egy Kis Balatonnyi vízmennyiséget spórolnánk meg? Ennek köszönhetően mintegy 2,5 köbméter vízzel, közel 80 kilowattóra elektromos árammal, illetve 10 köbméter gázzal kevesebb terhelné a számlánkat. Ugye, hogy megéri? Fürödni pedig ugyebár gyertyafény mellett is lehet, ez a módszer egyébként is hangulatosabb, bensőségesebb.

Tipp: Sokat segíthet, ha nyaranta kerti zuhanyt állítunk fel. Roppant praktikus, mivel a hordóban található vizet estére felmelegíti a nap, így a bojler sem fogyaszt annyit, mint általában. Így nem csak a vízzel, hanem az árammal is spórolunk.

A víz után következik az elektromosság. Nagyon fontos, hogy elektromos készülékeinket ne hagyjuk konnektorba dugva, ha nem használjuk őket. Bár úgy kisebb a fogyasztásuk, de mégis ketyeg a villanyóra.  Szóval húzzuk ki a telefontöltőt, a hajvasalót, a konyhai gépeket, s ha tehetjük éjszakára is kapcsoljuk le az elosztót. 


Ebből következik, hogy ezeket célszerű olyan elosztóba dugni, ami egyetlen gombnyomással kikapcsolható. Tudtad, hogy az áramfogyasztás a készüléktől is függ? A régebbi ketyerék jóval több áramot fogyasztanak, mint akár az új típusú plazma tv-k. Azonban a legkedvezőbb kétségtelenül az LCD tv. Ezek után úgy gondoljuk, megvan a kellő motiváció az év közbeni spóroláshoz. Háztartási gépek vásárlásakor is spórolhatsz, mosó – illetve mosogatógépből, hűtőből csakis A kategóriájú készüléket válassz.

A régi hűtő hamarabb jegesedik, így nem árt ezt sem lecserélni, hiszen így több energiát használ el. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem olcsó mulatság, azonban pár év alatt visszahozza majd az árát az a hűtő, vagy televízió. Végül, de nem utolsó sorban, egy jó minőségű tv nézése közben fele annyit sem romlik a szemünk, mintha egy régebbi típusút bámulnánk órákon keresztül.

Egyébiránt pedig ne ragaszkodjunk görcsösen a sok kábeltelevíziós csatornához, drága internethez. Ha tehetjük, váltsunk kisebb csomagra, főleg akkor, ha nincs szükségünk nagyobb sebességű internetre - egy számítógép esetén, valamint kevesebb csatornára. Úgy sem tudjuk mind a 60 csatornát egyszerre nézni, főleg ha a fele idegen nyelvű, a másik felé pedig ugyanaz van műsoron, mint a többi csatornán. 


Azt már említenünk sem kell, hogy a villanyt mindig lekapcsolod magad után, ha elhagyod az adott helyiséget, de a villanyégők cseréje is segíthet. A kompakt fénycsöves izzók fénye ugyan kékes árnyalatú, azonban sokat spórolhatsz használatukkal. Tízszer annyi élettartam, negyedannyi energiafogyasztás. Meglehet, hogy drágábbak, viszont megtérül a befektetés, hiszen sokat levághatsz a villanyszámla összegéből.

Sajnos, a villanykapcsoló gyakori használatának következtében csökken az élettartamuk, igyekezz olyan szobákba elhelyezni őket, ahol huzamosabb ideig ég a villany. Amennyiben ez sem elegendő, válaszd a LED izzókat. Ezek még több energiát takarítanak meg, valamint környezetszennyező higanyt sem tartalmaznak. Ha a drágább izzókat választod, biztos lehetsz benne, hogy a fényük is kevésbé ártalmas. Gondolj hosszú távú befektetésként ezekre, így nem fog annyira fájni a szíved, amikor megveszed őket.



A melegebb időszakban próbáljunk csak 1 napra főzni. Tudjuk, hogy ez fárasztóbb, de könnyen megromolhatnak az ételek, még akkor is; ha megfelelően vannak hűtve. Az pedig elég nagy pazarlás, ha lefőzünk egy nagy edény levest, majd egy másodikat is, viszont másnap ki kell dobni azt, ami megmaradt, mert megsavanyodott.

Sok kicsi a főzés terén is sokra megy. Nem árt figyelembe venni, hogy pazarlás, ha nem fedővel melegítünk vizet vagy ételt, és egészen biztos, hogy takarékon is megmelegszik az ebéd vagy a vacsora. Ahogyan a villanykapcsolókat megemlítettük, úgy a sütő lekapcsolását is meg kell, hiszen sokszor véletlenül is bekapcsolva maradhat.

Ha tehetjük, ne hívjunk szerelőt, addig, amíg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy mi nem tudjuk megjavítani a meghibásodott eszközt. Mindenesetre próbáljuk meg, esetleg hívjunk fel egy ismerőst, aki jóval olcsóbban megcsinálja, mint a hivatásos szakemberek.

B/N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése