Háziasszonyképzőnk következő
fejezetében a még szezonját élő meggyet vesszük elő és megnézzük, hogy milyen
fenséges süteményeket és ételeket lehet készíteni ebből a savanyúsága miatt talán nem túl
népszerű gyümölcsből. Garantált, hogy más színben látod majd a világot.
Fahéjas meggyleves
Hozzávalók:
50 dkg meggy
1 nagy csipet só
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 db szegfűszeg
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl főzőtejszín (20%-os)
1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
Kezdésként a gyümölcsöt alaposa, több léről átmosod, ha van zöld
része, szár és levél, eltávolítod. Ezt követően felteszed főni kétszer annyi
vízben, mint a meggy. Mehet bele a só, cukor, szegfűszeg és fahéj. Következő
lépésben a pudingport kevered el csomómentesre a tejszínnel, és a leves levével
kicsit bekeverjük, hogy ne legyen hideg, amikor a leveshez kevered. Utolsó
lépésként pedig beleöntöd a tejszínt a levesbe, beleszórod a vaníliás cukrot,
és 2-3 perc eltelte után lezárod.
Meggyszósz
Hozzávalók:
20 dkg meggy
1 bögre víz
kb 1,5 liter tej
3 evőkanál liszt
cukor (ízlés szerint)
szegfűszeg
Elkészítés:
Első lépésben a meggyet felteszed vízzel forralni, de közben már egy
bögre tejben kikevered a lisztet. Ezt szűrőn átszűröd. Amennyiben a meggy már
elérte a kellő állagot, a lisztes tejet folyamatos kavargatás mellett
hozzáöntöd. Ekkor még jobban elkezd sűrűsödni, ezért kell még hozzá tej, de azt
úgyis látod, hogy pontosan mennyi. Végül pedig cukorral és szegfűszerrel
édesíted.
Meggyes piskóta
Hozzávalók:
4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
fél csomag sütőpor
10 evőkanál forró víz
Elkészítés:
Első lépésben előmelegíted a sütőt 160 fokon (légkeverésesen), majd a
meggy levét lecsöpögteted. A tojássárgáját a porcukorral gépi habverő
segítségével összedolgozod. Ezt követően evőkanalanként hozzáadod a vizet,
közben elkezded a sütőporral elkevert lisztet részletekben hozzáadni, mellette
mehet hozzá a víz is. Következő lépésben a tojásfehérjéket kemény habbá vered,
és nagyon óvatosan hozzáadod a tojásos-lisztes keverékhez. Vigyázz rá, hogy a
hab ne törjön össze. A tésztát beleöntöd a már előre kivajazott, kilisztezett
tepsibe majd a tetejére szórod az előzetesen már lisztbe forgatott
meggyszemeket. A 160 fokra előmelegített sütőben megközelítőleg egy 30 perc
alatt meg is sül.
Joghurtos meggyes
Hozzávalók:
4 tojás
4 tojás
1 pohár gyümölcsös joghurt
1 joghurtos pohár olaj
2 joghurtos pohár kristálycukor
3 joghurtos pohár finomliszt
1 csomag sütőpor
magozott meggy(ízlés szerint)
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegíted, majd fogod a tepsit (kb. 20x25 cm) és kivajazod, kilisztezed. Ezek után a meggy kivételével az összes hozzávalót jól elkevered. Amennyiben kész és meggyőződtél róla, hogy csomómentes beleöntöd a tepsibe. A tetejét óvatosan megszórod meggyel, majd a 200 fokon előmelegített sütőben tűpróbáig, azaz kb. 40 percig sütöd. Porcukorral megszórva tálalható.
Meggyfagylalt
Hozzávalók:
35-40 dkg magozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 dl tejszín
3 – 3,5 dl natúr joghurt
Elkészítés:
A magozott meggyet a cukorral kb. 10 percig főzöd, majd hűlni hagyod.
Ezek után a tojások sárgáját a tejszínnel vízgőz felett krémmé főzöd. Amikor ez kihűlt, bot mixerrel össze turmixolod,
de úgy, hogy a nagyobb meggydarabok is maradjanak benne. A kapott masszát jól
összekevered a krémmel és a joghurttal, egy fedeles dobozba öntöd, és végül
fagyasztóba rakod. Úgy 40-60 perc elteltével kb. négyszer átkevered, viszont az
első keverés alkalmával adod hozzá a két tojáshabbá vert fehérjét. 5-6 órás
fagyasztás után már tálalható is.
Jó étvágyat az ebédhez!
B.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése