2013. július 6., szombat

Itt a piros, hol a piros?


Háziasszonyképzőnk következő fejezetében a még szezonját élő meggyet vesszük elő és megnézzük, hogy milyen fenséges süteményeket és ételeket lehet készíteni ebből a savanyúsága miatt talán nem túl népszerű gyümölcsből. Garantált, hogy más színben látod majd a világot.

Fahéjas meggyleves
Hozzávalók:
50 dkg meggy
1 nagy csipet só
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 db szegfűszeg
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl főzőtejszín (20%-os)
1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:
Kezdésként a gyümölcsöt alaposa, több léről átmosod, ha van zöld része, szár és levél, eltávolítod. Ezt követően felteszed főni kétszer annyi vízben, mint a meggy. Mehet bele a só, cukor, szegfűszeg és fahéj. Következő lépésben a pudingport kevered el csomómentesre a tejszínnel, és a leves levével kicsit bekeverjük, hogy ne legyen hideg, amikor a leveshez kevered. Utolsó lépésként pedig beleöntöd a tejszínt a levesbe, beleszórod a vaníliás cukrot, és 2-3 perc eltelte után lezárod.
  

Meggyszósz
Hozzávalók:
20 dkg meggy
1 bögre víz
kb 1,5 liter tej
3 evőkanál liszt
cukor (ízlés szerint)
szegfűszeg

Elkészítés:
Első lépésben a meggyet felteszed vízzel forralni, de közben már egy bögre tejben kikevered a lisztet. Ezt szűrőn átszűröd. Amennyiben a meggy már elérte a kellő állagot, a lisztes tejet folyamatos kavargatás mellett hozzáöntöd. Ekkor még jobban elkezd sűrűsödni, ezért kell még hozzá tej, de azt úgyis látod, hogy pontosan mennyi. Végül pedig cukorral és szegfűszerrel édesíted.



Meggyes piskóta

Hozzávalók:
4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
fél csomag sütőpor
10 evőkanál forró víz

Elkészítés:
Első lépésben előmelegíted a sütőt 160 fokon (légkeverésesen), majd a meggy levét lecsöpögteted. A tojássárgáját a porcukorral gépi habverő segítségével összedolgozod. Ezt követően evőkanalanként hozzáadod a vizet, közben elkezded a sütőporral elkevert lisztet részletekben hozzáadni, mellette mehet hozzá a víz is. Következő lépésben a tojásfehérjéket kemény habbá vered, és nagyon óvatosan hozzáadod a tojásos-lisztes keverékhez. Vigyázz rá, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát beleöntöd a már előre kivajazott, kilisztezett tepsibe majd a tetejére szórod az előzetesen már lisztbe forgatott meggyszemeket. A 160 fokra előmelegített sütőben megközelítőleg egy 30 perc alatt meg is sül.

Joghurtos meggyes
 
Hozzávalók:
4 tojás
1 pohár gyümölcsös joghurt
1 joghurtos pohár olaj
2 joghurtos pohár kristálycukor
3 joghurtos pohár finomliszt
1 csomag sütőpor
magozott meggy(ízlés szerint)

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegíted, majd fogod a tepsit (kb. 20x25 cm) és kivajazod, kilisztezed. Ezek után a meggy kivételével az összes hozzávalót jól elkevered. Amennyiben kész és meggyőződtél róla, hogy csomómentes beleöntöd a tepsibe. A tetejét óvatosan megszórod meggyel, majd a 200 fokon előmelegített sütőben tűpróbáig, azaz kb. 40 percig sütöd. Porcukorral megszórva tálalható.


Meggyfagylalt

Hozzávalók:
35-40 dkg magozott meggy
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 dl tejszín
3 – 3,5 dl natúr joghurt

Elkészítés:
A magozott meggyet a cukorral kb. 10 percig főzöd, majd hűlni hagyod. Ezek után a tojások sárgáját a tejszínnel vízgőz felett krémmé főzöd.  Amikor ez kihűlt, bot mixerrel össze turmixolod, de úgy, hogy a nagyobb meggydarabok is maradjanak benne. A kapott masszát jól összekevered a krémmel és a joghurttal, egy fedeles dobozba öntöd, és végül fagyasztóba rakod. Úgy 40-60 perc elteltével kb. négyszer átkevered, viszont az első keverés alkalmával adod hozzá a két tojáshabbá vert fehérjét. 5-6 órás fagyasztás után már tálalható is. 

Jó étvágyat az ebédhez!
B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése