2013. július 23., kedd

Ikonikus nőalakok - Marilyn Monroe


Ki ne ismerné Marylin Monroe-t fellibbenő szoknyájáról és szépségpöttyéről? Ő Amerika valaha élt legszebb színésznője és énekesnője. Stílusa utánozhatatlan és tehetsége is igazán figyelemre méltó. Az amerikai média ikonikus alakja. Szexszimbólum. Igazi NŐ. 
 
Marilyn, Norma Jean Mortensen-lént látta meg a napvilágot 1926-ban. 16 éves koráig nevelőszülőknél élt, mert testvére és nagymamája öngyilkos lett, anyja pedig képtelen volt felnevelni őt. 16 évesen ment először férjhez, majd míg férje a fronton harcolt, felfedezte őt egy fotós, s így indult a világhírnév felé vezető úton. 
Marilyn többek között a playboy-nak is pózolt. 1948-ban szerződtették kisebb filmszerepekre. Ekkor változtatta nevét Marilyn Monroe-ra, s festette haját szőkére. Minden filmjében a szexbombát játszotta, így tehetségét nem mutathatta meg, mert mindenki csak egy „buta szőkét” látott benne. Ezzel szemben sokat olvasott, és a legjobb színiiskolákban tanult.

Híressé az 1953-ban megjelent Niagara című film tette. Ez hozta meg számára a nemzetközi sikereket. Ez után folyamatosan kapta a szerepeket, többek között játszott a Van, aki forrón szereti című filmben, majd 1960-ban, zenés-film és vígjáték kategóriában, Golden Globe-díjnyertes színésznő lett.


„ Hollywoodban egy lány erénye még a frizurájánál is lényegtelenebb. A szerint ítélnek meg, hogy hogy mutatsz, nem aszerint, hogy mi vagy. Hollywood egy olyan hely ahol ezer dollárt is fizetnek egy csókodért, de csak ötven centet a lelkedért. Én tudom, mert eleget utasítottam vissza az előbbit, és tartottam a markomat az ötven centért. „ MM.


1954 januárjában feleségül ment a baseballjátékos Joe DiMaggio-hoz, nem éppen hagyományos ruhában. Fekete kis kosztümöcskét viselt fehér gallérral, egy csokor fehér orchideával. Majd 10 hónapnyi házasság után elváltak. 


Köztudott, hogy Marilyn jóban volt mindkét Kennedy fivérrel. Megszállottan szerelmes volt beléjük. Rendszeresen részvett tivornyájukon, s állítólag pornófimet is forgattak együtt.  Az FBI szerint JFK-t a maffia segítette az elnöki székbe. A viszonzás elmaradt, így az elnököt a maffia ölte meg. Marilyn olyan részleteket tudott az elnökről és a maffiáról, amit nem lett volna szabad. Vajon Marilynnel is a maffia végzett?


A leglogikusabbnak tűnő feltételezés, a számtalan teória közül, azonban a gyógyszerek általi halál. A sztár már korábban is híres volt drogbotrányairól. Szervezetében nem kevesebb, mint húsz ember megölésére alkalmas altatót találtak. 1962 augusztus 4-én hunyt el, 36 éves korában. Marilyn halála után is igen népszerű maradt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly őt választották a Chanel arcának.

 
Sokak számára Marilyn a példakép, a hős, az idol, és lankadatlan érdeklődésük tárgya. Tagadhatatlan hogy kivételes nő, s igazán figyelemre méltó egyénisége volt. Nőies, önálló, határozott. Titokzatos. Egyedülálló. Kihívó és szórakoztató. Díva. Igazi szexszimbólum.

R.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése