2013. július 7., vasárnap

Saláták

Egy fárasztó nap után még a főzés szerelmesei sem szívesen töltenek hosszabb időt a konyhában. Ezek a saláták egyszerűen, s gyorsan elkészíthetőek, és még finomak is. Mellesleg egészségesek! Rajta csajok, főzésre fel!

Kukoricás csirkehússaláta


Hozzávalók: 2 db filézett sült vagy grillezett csirkemell, 1 doboz konzervkukorica (34 dkg-os), 10 dkg tetszés szerinti sajt, 1 db vastaghúsú pirospaprika, 1-1,5 dl natúr joghurt, 1 evőkanál aprított friss zöldfűszer (snidling, oreganó, bazsalikom, majoránna, kakukkfű vegyesen), só és frissen őrölt bors ízlés szerint.

Elkészítés: A csirkemelleket, a paprikát és a sajtot 1-1,5 cm nagyságú kockákra vágjuk és összekeverjük a lecsöpögtetett konzerv kukoricával. A salátához adjuk a joghurtot, az aprított friss zöldfűszereket, jól összekeverjük és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük legalább egy órát, majd hidegen kínáljuk.


 Spárgasaláta hollandi mártással

 


Hozzávalók: Két adaghoz 50 dkg eltördelt fej felőli spárgasíp, 1 dl hollandi mártás, 10 dkg szalonna, 2 db főtt tojás.

Elkészítés: Az eltördelt fej felőli spárgasípokat forrásban lévő enyhén sós, cukros vízben 5-6 percig főzzük. (Maradjon roppanós a spárga.) Ezt követően a spárgát egy hideg vízzel megtöltött tálba szedjük, majd lecsöpögtetjük és konyharuhára vagy papírtörlőre szedve leitatjuk a nedvességet és egy tálra rakosgatjuk. Közben megfőzzük a tojást majd megpucoljuk. A szalonnát csíkokra szeleteljük és kiolvasztjuk a zsírját, majd kicsit megpirítjuk. A sárgát meglocsoljuk hollandi mártással, megszórjuk szalonna pörccel és félbevágott főtt tojással tálaljuk. Önálló fogásként, vagy sült húsok mellé fogyaszthatjuk.


Juhtúrós paradicsomsaláta



Hozzávalók: Személyenként 2-3 nagyobb érett paradicsom, 1 kisebb hagyma, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, kb. 1 kávéskanál fokhagymás ecet, só, frissen őrölt bors, 2-3 dkg juhtúró, 1-2 db bazsalikomlevél.

Elkészítés: A hagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, felszeleteljük.Egy réteg paradicsomot sózunk, borsozunk, rakunk rá a zúzott fokhagymából és a szeletelt hagymából, meglocsoljuk ecettel. Így rétegezzük tovább és behűtjük. Tálaláskor rámorzsoljuk a juhtúrót és aprított bazsalikomlevéllel megszórjuk. Aki kívánja olívaolajjal is meglocsolhatja.



Epres tavaszi saláta



Hozzávalók:
·         1 fej lolló rosso saláta
·         20 dkg madársaláta
·         15-20 szem eper
·         10 dkg juhtúró
Az öntethez
·         0,5 dl sherryből erjesztett ecet (balzsamecet, vörösborecet)
·         1 dl víz
·         1 evőkanál méz
·         1,5 kávéskanál só
·         2-3 evőkanál olívaolaj

A megmosott, száraz salátaleveleket tálra rendezzük. A tisztított, mosott epret felszeleteljük, a salátalevelekre szórjuk és rámorzsoljuk a juhtúrót. Az öntet hozzávalóit jól elkeverjük, a salátára locsoljuk, és már fogyaszthatjuk is.
Tipp:A saláták tetszés szerinti salátalevelekkel helyettesíthetők. Az öntet ízlés szerint módosítható. Az epres salátát fogyasztás előtt, frissen készítsük.


Joghurtpácos kukoricás panírban sült hal, cukkíni salátával


Hozzávalók:
Két adaghoz
2 szelet tilápia hal vagy más filézett tengeri hal

a páchoz:
1 dl natúr joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
a panírhoz:
1 bögre kukoricás kenyérmorzsa vagy tetszés szerinti durvább zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A cukkíni salátához:
2 db közepes zsenge cukkíni
Az öntethez:
1,5 evőkanál fehérborecet
0,5-0,7 dl víz
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt borskeverék
A halszeleteket megszórjuk sóval. A joghurtba keverjük a zúzott fokhagymát, beleforgatjuk a halszeleteket, és 10 percig pácoljuk. A joghurtos halat kukoricás kenyérmorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. (Panírozáskor ügyeljünk arra, hogy a morzsa jól tapadjon a halra. Sülés közben a halat lapát segítségével fordítsuk meg, mert könnyen törhet a halhús.)
A cukkínit vékonyan legyaluljuk, enyhén sózzuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, melegítjük, és a cukkínire öntjük. A salátát melegen kínáljuk a halhoz.

R.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése