Egy fárasztó nap után még a főzés szerelmesei sem szívesen
töltenek hosszabb időt a konyhában. Ezek a saláták egyszerűen, s gyorsan
elkészíthetőek, és még finomak is. Mellesleg egészségesek! Rajta csajok,
főzésre fel!
Kukoricás csirkehússaláta
Hozzávalók: 2 db filézett sült vagy grillezett
csirkemell, 1 doboz konzervkukorica (34 dkg-os), 10 dkg tetszés szerinti sajt,
1 db vastaghúsú pirospaprika, 1-1,5 dl natúr joghurt, 1 evőkanál aprított friss
zöldfűszer (snidling, oreganó, bazsalikom, majoránna, kakukkfű vegyesen), só és
frissen őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítés: A csirkemelleket, a paprikát és a sajtot 1-1,5 cm
nagyságú kockákra vágjuk és összekeverjük a lecsöpögtetett konzerv kukoricával.
A salátához adjuk a joghurtot, az aprított friss zöldfűszereket, jól
összekeverjük és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük legalább egy
órát, majd hidegen kínáljuk.
Spárgasaláta hollandi mártással
Hozzávalók: Két adaghoz 50
dkg eltördelt fej felőli spárgasíp, 1 dl hollandi mártás,
10 dkg szalonna, 2 db főtt tojás.
Elkészítés: Az eltördelt fej
felőli spárgasípokat forrásban lévő enyhén sós, cukros
vízben 5-6 percig főzzük. (Maradjon roppanós a spárga.) Ezt követően a spárgát
egy hideg vízzel megtöltött tálba szedjük, majd lecsöpögtetjük és konyharuhára
vagy papírtörlőre szedve leitatjuk a nedvességet és egy tálra rakosgatjuk. Közben megfőzzük a tojást
majd megpucoljuk. A szalonnát csíkokra szeleteljük és kiolvasztjuk a zsírját, majd kicsit
megpirítjuk. A sárgát meglocsoljuk hollandi mártással, megszórjuk szalonna
pörccel és félbevágott
főtt tojással tálaljuk. Önálló fogásként, vagy sült húsok mellé fogyaszthatjuk.
Juhtúrós paradicsomsaláta
Hozzávalók: Személyenként
2-3 nagyobb érett paradicsom, 1 kisebb hagyma, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma,
kb. 1 kávéskanál fokhagymás ecet, só, frissen őrölt bors, 2-3 dkg juhtúró, 1-2
db bazsalikomlevél.
Elkészítés: A
hagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, felszeleteljük.Egy réteg
paradicsomot sózunk, borsozunk, rakunk rá a zúzott fokhagymából és a szeletelt
hagymából, meglocsoljuk ecettel. Így rétegezzük tovább és behűtjük. Tálaláskor
rámorzsoljuk a juhtúrót és aprított bazsalikomlevéllel megszórjuk. Aki kívánja
olívaolajjal is meglocsolhatja.
Epres
tavaszi saláta
Hozzávalók:
·
1 fej lolló
rosso saláta
·
20 dkg
madársaláta
·
15-20 szem
eper
·
10 dkg
juhtúró
Az
öntethez
·
0,5 dl
sherryből erjesztett ecet (balzsamecet, vörösborecet)
·
1 dl víz
·
1 evőkanál
méz
·
1,5
kávéskanál só
·
2-3 evőkanál
olívaolaj
A megmosott, száraz salátaleveleket
tálra rendezzük. A tisztított, mosott epret felszeleteljük, a salátalevelekre
szórjuk és rámorzsoljuk a juhtúrót. Az öntet hozzávalóit jól elkeverjük, a
salátára locsoljuk, és már fogyaszthatjuk is.
Tipp:A saláták tetszés szerinti
salátalevelekkel helyettesíthetők. Az öntet ízlés szerint módosítható. Az epres
salátát fogyasztás előtt, frissen készítsük.
Joghurtpácos
kukoricás panírban sült hal, cukkíni salátával
Hozzávalók:
Két adaghoz
Két adaghoz
2 szelet tilápia hal vagy más
filézett tengeri hal
só
a páchoz:
1 dl natúr joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
a panírhoz:
1 bögre kukoricás kenyérmorzsa vagy tetszés szerinti durvább zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
só
a páchoz:
1 dl natúr joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
a panírhoz:
1 bögre kukoricás kenyérmorzsa vagy tetszés szerinti durvább zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A cukkíni salátához:
2 db közepes zsenge cukkíni
só
2 db közepes zsenge cukkíni
só
Az öntethez:
1,5 evőkanál fehérborecet
0,5-0,7 dl víz
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt borskeverék
1,5 evőkanál fehérborecet
0,5-0,7 dl víz
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt borskeverék
A halszeleteket megszórjuk sóval. A
joghurtba keverjük a zúzott fokhagymát, beleforgatjuk a halszeleteket, és 10
percig pácoljuk. A joghurtos halat kukoricás kenyérmorzsába forgatjuk, és forró
olajban kisütjük. (Panírozáskor ügyeljünk arra, hogy a morzsa jól tapadjon a
halra. Sülés közben a halat lapát segítségével fordítsuk meg, mert könnyen
törhet a halhús.)
A cukkínit vékonyan legyaluljuk,
enyhén sózzuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, melegítjük, és a cukkínire
öntjük. A salátát melegen kínáljuk a halhoz.
R.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése