2013. július 5., péntek

Ikonikus nőalakok - Marlene Dietrich


„Jó tudni, hogy voltak ilyen kiemelkedő nők a történelem során, mert így mi is elhihetjük, hogy nem csak a férfiaké a világ.”Marlene Dietrich. Fekete nadrág. Fehér ing. Nadrágtartó. Unisex öltözködés. És mindezek hogy kapcsolódnak össze a divatikonná vált nővel? Ő volt az első nő a világon, aki színésznőként rendszeresen mutatkozott a nyilvánosság előtt férfiruhában. Ezzel valóságos öltözködési forradalmat váltott ki.


Marlene Dietrich a Marokkó című filmben


De nem csak ezzel írta be magát a történelembe. Marlene az egyik legnagyobb német színésznő volt, s a Marokkó című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. A második világháború előtt Amerikába költözött, ahol német származása ellenére Hollywood legnépszerűbb és legjobban fizetett filmcsillaga volt. Alfred Hitchcock, Ernst Lubitsch, Orson Welles és Billy Wilder filmekben is játszott.Nem csak színésznőként, de énekesnőként is megállta a helyét. Nagy bátorságra vall, hogy a hitleri náci diktatúra ellen lázadva amerikai katonáknak tartott előadásokat a frontvonalakon, és nekik énekelt is. A politikai kiállása a hitleri náci ideológia ellen nemzetközi téren sok elismerést szerzett: 1947-ben megkapta a civilek által elérhető legmagasabb amerikai kitüntetést (Medal of Freedom), 1950-ben pedig a Francia Becsületrend lovagja lett.

Híres dalai:
Lil Marleen
Where Have All The Flowers Gone? (Sag mir, wo die Blumen sind)
Kitüntetései
· Az 1923-ban felfedezett 1010-es kisbolygót róla nevezték el.
· 1947-1950: Medal of Freedom, az Amerikai Egyesült Államok hadügyminisztériuma által civileknek adható legmagasabb kitüntetés
· 1950: a Francia Becsületrend lovagja
· 1960. október 31.: kitüntetés Izrael államtól
· 1963. március 3.: a belga király a Leopold rendjellel tüntette ki
· 1971: a Francia Becsületrend tisztje
· 1989: a Francia Becsületrend parancsnoka
· 2002. május 16.: Berlin díszpolgára (posztumusz kitüntetés)
Nos, hogy mit is tanulhatunk Marlenetől? 

Bátorságot, mert kimert állni a náci diktatúra ellen.
Ne féljünk olyan ruhát hordani, ami esetleg másoknak nem tetszik, vagy épp nem divat. Hisz kitudja, lehet, hogy öltözködési forradalmat váltunk ki magunk is.
Bátran vállaljuk fel magunkat, s ideológiánkat. Mert csak ez vezet jó, s tartalmas élethez.

 
Reni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése