2013. július 7., vasárnap

Ikonikus nőalakok - Kleopátra



Kleopátra a Ptolemaioszok utolsó uralkodónője és egyben a világ egyik legérdekesebb asszonya volt. Története évszázadokon át bűvölte el írók és művészek sokaságát. Életéről rengeteg film készült, köztük az egyik Egyiptom Kleopátrája: Tényektől a mítoszig című film. De miben rejlett a titka? Hogyan hódíthatta meg ez a nő az akkori kor legnagyobb alakjait?

Tudósok szerint Kleopátra inkább stílusos volt, mint szép. Állítólag alacsony s molett volt, hosszú lelógó orral, ráadásul még a fogai is rosszak voltak. De lényének kisugárzása ellenállhatatlanná tette őt. Ugye milyen meglepő, hiszen a legtöbb filmre vitt Kleopátra (gondoljunk csak itt Monica Beluccira vagy Elisabeth Taylorra) még véletlenül sem hasonlított az igazi uralkodónőre.  


Kleopátrával gyerekkorától kezdve a kor leghíresebb tanítói foglalkoztak. Több nyelven beszélt, szellemesen társalgott, és még az egyiptomi nyelvet is ő beszélte egyedül a dinasztiájában. Intelligenciája, mondanivalója, s bája egyedülálló volt. Nagyszerű szónok és vezéregyéniség volt. Ez tette őt a férfiak „plátói” szerelmévé, s a nők bálványává. Emellett jól használta női intuícióit, és sok szépségápolási praktikát. Gondolom, sokan hallottatok már a tejben-vajban fürdőről, vagy Kleopátra frizurájáról, amik mind a napig népszerűek.

A két leghíresebb szeretője Julius Caesar és Marcus Antonius volt. Mindkét ember befolyásos és nagyhatalmú férfinak számított. Több gyermeknek is életet adott, többek között Caesarnak és Antoniusnak is szült gyermekeket.
Az előkelők öltözete finom fátyolszövetből készült. A szövet színe minőségtől függetlenül szinte mindig fehér volt. Az öltözéket legtöbbször kikeményített ráncokkal tették díszesebbé, olykor kisebb hímzéseket is varrtak rá. Nagyon odafigyeltek megjelenésükre. A gazdagok öltözékét a szolgáik mosták, és ők igazították el parókájukat is.

A nők és férfiak rangtól függetlenül ékszerekkel és arcsminkkel díszítették magukat. A szemfestés volt a legelterjedtebb. Leginkább zöld malachitporral és ólomércőrleménnyel árnyalták szemhéjukat. Kedvelték a parfümöket, és bőrüket illatos olajokkal kenték, így védekeztek az erős sivatagi szél ellen. A férfiak és nők egyaránt kényesek voltak a frizurájukra. Az előkelő egyiptomiaknak emberi hajból gondosan összeállított parókájuk volt, amiket lakomákon és szertartásokon viseltek. A paróka megvédte viselőjét a napszúrástól is.

Furcsának találhatjuk, de az ókori egyiptomiak az összes testszőrzetüket borotválták. Egyesek azonban épp ellenkezőleg, fejbőrüket kígyó-, krokodil- vagy vízilózsírból előállított kenőccsel kenték, hogy serkentsék a hajnövekedést. A nő zsinórövére felfűzött kagylók és hajtincsek biztosították számára az egészséget és a szapora gyermekáldást.

Mondhatnánk a szerelem végzett vele, ugyanis a halálához vezető út Marcus Antoniustól indult. Amikor Antonius azt a hírt kapta, hogy Kleopátra meghalt, hű római férfihoz híven saját kardjába dőlt. Végül Kleopátra karjaiban szenderült örök nyugalomra. Ezután Octavianus erős befolyása révén Kleopátra is öngyilkos lett, méreggel végzett önmagával. A királynőt Marcus Antonius mellé temették.

Kleopátra titka tehát nem a külsejében rejlett, hanem a műveltségében és a kisugárzásában. Bár állítólag az orális örömszerzés királynője is volt. 
Reni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése