2013. szeptember 1., vasárnap

Kedvencünk: a nyúl, avagy minden, amit a tartásáról tudni érdemes



Kutya, macska, hörcsög, nyúl, van, akinek mindegy, hogy mit is birtokol, csak legyen otthon valami. Az állat megfelelő tartására kevés figyelem jutott. Eddig. A nyuszi imádók Facebook közösségére bukkantunk nemrégiben, és mindent megkérdeztünk, amit csak lehetett.

A csivavák és egyéb zsebkutyákkal való pózolgatás után talán a legújabb divatnak a nyúl tartás nevezhető. Pózolj nyuszival, és egyből jobban fognak kedvelni az emberek – gondolhatja sok tinilány, avagy szerezz be egyet Húsvétkor és szebbé válik az ünnep. De valóban így lenne? Mert miután posztoltad azt a képet rögtön az emlékezet homályába vész, illetve Te is az út mentén felejtheted szőrös kis barátodat.


A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy mit is vállal, amikor a boltban boldogan rábök szegény kis áldozatra, hogy már pedig Ő igen is hazaviszi. Mert bizony azt gondozni kell, méghozzá nem is akárhogyan. Legfőképp pedig: nem hagyhatod a sarokban, ha már aznapra megbabusgattad. Etetni kell, tisztán tartani és ügyelni arra, hogy egészséges maradjon. Rengeteg kétely merülhet fel ezzel kapcsolatban, az első és egyben a legfontosabb kérdés a nyuszi beszerzése.


A leendő kedvenc kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy megfelelő tenyészetből vásároljunk, amennyiben módunkban áll, hiszen az otthoni tenyésztés következtében rossz gént hordozhatnak az állatok. Ilyen többek között az epilepsziára való hajlam – mondja Réti Zoltán. A jövőbeni gazdik – mint ahogy azt már mi is említettük – sokszor esnek abba a hibába, hogy nem tudják mivel is jár egy nyuszi tartása. Abban a tévhitben élnek, hogy a nyuszik gyömöszölni való kis állatok, de a nyuszi szeretetét és bizalmát ki kell érdemelni és türelmesen várni arra.


A technikai részletekkel sem törődnek sokan, pedig a hangsúly igenis a részleteken van. Fontos, hogy kedvencünknek saját helye, ketrece legyen – lehetőleg minél nagyobb-, ami biztonságot nyújt számára és a magáénak érezheti. Azt talán már említenünk sem kell, hogy mindig legyen vize és szénája, esetleg faág a ketrecben, amit fogyaszthat. Utóbbi azért fontos, mert ennek segítségével levezetheti a rágási ösztöneit, és nem a mi bútoraink látják kárát. 
Mindezek mellett fontos egy sarok wc kialakítása is, melyet csutkaalommal, pellettel vagy forgáccsal töltünk meg. A nyuszi ösztönösen használni fogja – erről ugyebár sokan nem tudnak – pedig sokkal tisztábban tarthatjuk Őt ez által.

A következő sarkalatos pont a nyúl mozgásigénye. Akár gondolnád akár nem, még neki is szüksége van arra, hogy biztosítva legyen számára a napi mozgás. Ügyeljünk rá, hogy megfelelően levezethesse mozgásigényét, ezt akár naponta többször a szobában – szigorú felügyelet mellett – vagy egy kinti kifutóban is megtehetjük. A szoba azért nem túl megfelelő erre a célra, hiszen itt sok veszély fenyegetheti, mint például a mérgező szobanövények, vagy kábelek, vezetékek. Ezek sajnos könnyen okozhatják nyuszink halálát.


Hosszú életének titka a táplálék mennyiségében rejlik. Nem az a célunk, hogy felhizlaljuk, éppen ezért bőven elég a reggeli és a vacsora. Ha lehetőségünk van rá, bio magvakból válogassuk össze az eledelét, valamint kapjon bio zöldségeket, gyümölcsöket is. Amennyiben nincs, akkor a sima változat is megteszi. Napközben szénát és ágakat adjunk neki. Nyuszink egészségének megőrzésénél szót kell ejteni a wc és a ketrec kellő gyakoriságú tisztán tartásáról is. Nagyon fontos, hogy kerüljük a vegyszereket.  A körmét, ha látod, hogy túl nagyra nőtt, azonnal vágd le.

A Nyuszi imádók Facebook oldalt több mint 2 éve hozta létre Réti Zoltán, amikor is megvásárolta élete első nyusziját és természetesen azonnal a szívébe lopta magát kis kedvence. Ebben a barátságos és vidám közösségben számos versenyen mérettetik meg nyuszi és gazdája, ennek következtében mindenki megismerheti a másik felhasználó szeme fényét. Immáron 200 fő felett játszanak és kommentálnak. Apropó komment. Igyekeznek segítséget nyújtani minden nyuszi imádó számára „Postaláda” nevezetű lehetőségükkel. A beérkezett kéréseket közösen vitatják meg, így rövid időn belül bárki segítséget kaphat akár egy másik felhasználó tapasztalata révén.


Jótékonykodnak is, hiszen a nyuszikon túl támogatják az állatvédő egyesületeket, segítségükkel ál nyuszi befogadókat és kínzókat fülelnek le, és Húsvétkor is kampányolnak a felelőtlen nyúlvásárlás ellen. Egyszer már az is megtörtént, hogy sikerült egy nemzeti parkot is meggyőzniük arról, hogy ne ajándékozzanak nyulakat nyereményként a látogatóknak. Egy kisállat érkezésére mindig alaposan fel kell készülni, és a látogatók többsége nyilvánvalóan nem elég tájékozott és még nem áll készen a befogadásra.


A közösségi hangulat elmélyítése érdekében a verseny mellett van „Nap nyuszija” post is. Így mindennap kiválasztásra kerül egy szerencsés nyuszika az üzenőfalra feltöltött képek közül és fürödhet a népszerűségben. Amennyiben ez nem lenne elegendő segítség minden leendő és jelenlegi nyuszi tulajdonos számára, azoknak figyelmébe ajánljuk a weboldalukat is (www.nyusziimadok.atw.hu). Az oldalon található adatbázis segítségével önkéntes nyuszi befogadót tudnak egymás számára biztosítani arra az esetre, ha valaki például elutazna pár napra. Így egy hozzáértő kezei közé kerül a házi kedvenc. Ne felejtsük el, a nem megfelelő bánásmód óriási lelki sebeket okozhat egy nyuszinak. Ők nem plüss, hanem igazi állatok!

Ha kedvet kaptál bátran csatlakozz a Nyuszi imádók Facebook oldalához!

Reméljük tudtunk segítséget nyújtani kedvenced kiválasztásához!

B. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése