2013. szeptember 5., csütörtök

Jóga- hogy jól érezd magad a bőrödben



Bizonyára már nem először hallotok magáról a jógáról, habár lehet, hogy sosem néztetek utána annak, hogy mi is ez valójában. Most ezt szeretnénk nektek jobban bemutatni, és reméljük, kedvet kaptok hozzá, ha van egy kis időtök. :)
 

A jóga a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében.  A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát. A jógának több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. 


Nagyon sokan úgy gondolják, hogy csak a nyújtásról szól ez a sport, de valójában csak magában foglalja a nyújtási gyakorlatokat, hogy megteremthessük az egyensúlyt, miközben fejlesztjük az erőnket és rugalmasságunkat. Ez pedig a különböző testtartások és jóga pózok gyakorlásával történik, amit másként úgy neveznek: asana. 


Vajon miért jobb jógázni, mint elmenni sétálni,esetleg úszni? Itt van néhány ok, amiért a jóga mellett kell döntened. Mert…

  •    … stresszes életmódot folytatsz, folyton aggódsz és ideges vagy, akkor a jógát kell kipróbálnod, hiszen bizonyított tény, hogy ez a tevékenység segít enyhíteni a stressz fizikai tüneteit, beleértve a szorongást is.
  •    … gyermeket vársz. Ha még sosem próbáltad, akkor itt az ideje. A jóga nagyon hatékony a terhesség ideje alatt és utána, ugyanis segít felkészíteni a testedet és lelkedet arra, hogy pár hónap múlva sikeresen életet adhass egy csöppségnek, valamint számos technikát is tud a figyelmedbe ajánlani, amivel csökkentheted a fájdalmakat. 
  •      jobban szeretnéd érezni magad. A testtartás, a meditáció és a légzésgyakorlatok segítenek neked egészségesebbé tenni a szellemedet, az elmédet és a testedet.
  •  … jótékony hatása van mindazokra, akik ízületi gyulladásban szenvednek-; hátfájósak, magas a vérnyomásuk, krónikus fáradtságban-; depresszióban-, cukorbetegségben-, epilepsziában szenvednek; illetve sűrűn fáj a fejük.
  •   Továbbá segít növelni a rugalmasságot, az erőt és a kitartást.
  •   Erősíti az önbecsülést.
  •   Javítja a koncentrációt és a kreativitást.
  •   Javítja a vérkeringést is.
Persze nem csak ezek miatt szeretik olyan sokan, hanem mert hisznek benne; és már sikerült valamilyen pozitív eredményt elérniük általa. 

De mit is kell tenned, ha teljesen új vagy ezen a téren? Legyen szó arról, hogy otthon szeretnéd űzni, vagy bejárni órákra, mindenképpen tudnod kell pár dolgot, mielőtt belevágsz. 

A jógának több fajtája létezik, amiről nem árt, ha tájékozódsz; pl. meglátogatod az órát tartó személyeket és eldöntöd melyik az a típus, amely neked jobban tetszik. Persze közben is változtathatsz, nincs megszabva. Először is részt kell venned pár hátha jóga órán, ahol elsajátíthatod az alap testtartásokat, de ne lombozódj le, ha örökmozgó vagy, mert akkor a vinyasa stílust találták ki neked. Persze, ha inkább az otthon lágy ölében sajátítanád el a rejtelmeket, azt is megteheted, hiszen van egy csomó Jóga DVD, ami segít neked mindenben.
Ha órákra jársz, nagyon fontos, hogy az óra közben vagy után, mindig kérdezz rá arra, ami nem világos,- legyen szó a jóga etikettről, a kultúráról, ugyanis így szerezhetsz tapasztalatokat, amit mások is megosztanak veled; és elkerülheted a sérülés veszélyét. 

Semmilyen cipőre nem lesz szükséged, ugyanis ezt a sportot általában mezítláb végezzük. Különleges nadrágra sincs szükséged, a lényeg, hogy kényelmes legyen; és kerüld az olyanokat, amelyek nem nyúlnak. Felsőből is olyat válassz, ami nem nagy buggyos, de nem is csúszik fel állandóan, Órákra nem fontos szőnyeget vinni, hisz addig biztosítanak számodra egyet; ha pedig otthon szeretnél gyakorolni, akkor mindenképpen érdemes beszerezned egyet. Lehetőleg ne túl puhát, de ne is túl keményet. Mindenképpen legyen nálad egy üveg víz, ha a vinyasa-stílust választod, hiszen gyorsan megszomjazhatsz. 


  • Ha csak teheted, semmilyen nehéz ételt ne fogyassz gyakorlás előtt. Valami lightos kaját ehetsz azért egy-két órával hamarabb.
  • Mindig próbáld meg utánozni a tanár mozdulatait, legyen szó valódi óráról, vagy DVD-ről. Nagyon fontos az is, hogy ha otthon gyakorolsz, akkor egy olyan szobában helyezkedj el, ahol nagy a hely, jól elférsz, és nincs nagy kockázat arra, hogy megsérülj.
  • Ne add fel, ha nem sikerül elsőre, gyakorolj, hogy mindig jobb lehess. A lényeg, hogy jól érezd magad, és bízz magadban. Nincs olyan, hogy te nem vagy képes rá, nem tudod megcsinálni. Nyugtasd le az elmédet és gondolj arra, hogy menni fog; s így máskor már nem lesznek negatív gondolatok a fejedben. Hallgass a testedre, ne siettesd a dolgokat, mert akkor könnyebben sérülést szerezhetsz. Kövesd a tested ütemét.

 Ízelítőnek egy-két videó: 

 

Reméljük, tetszett ez a kis bemutatás, és kedvet kaptatok hozzá. :)


N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése