2013. szeptember 9., hétfő

Adományboltok Magyarországon



Manapság egyre kevesebb emberben merül fel az ötlet, hogy a kinőtt, és kevésbé használt ruháit, dolgait jótékony cél érdekében eladományozza. Pedig mennyivel több hely lenne otthon az eddig túlzsúfolt szekrényekben, helyiségekben! Persze nem emiatt lenne szükséges megválni a felesleges dolgainktól, hanem azért, mert másnak lehet, hogy pont ilyen eszközökre, tárgyakra lenne szüksége, csak nincs pénze arra, hogy teljes áron megvásárolja. 

Gondoljatok bele, milyen jó érzés, amikor ti is kaptok valamit; és milyen jó adni, látni a boldogságot az arcokon, és tudni azt, hogy ezzel segíteni tudsz másokon. Felmerülhet a kérdés, hogy: „Miért pont én segítsek, amikor rajtam sem segít senki?”. Éppen ezért, hogy te ne légy olyan, mint a többi. Te egy legyél a tömegből, aki segítő kezet nyújt a rászorulóknak, az olyanoknak, akiknek tényleg kell a segítség.
  

Éppen ezért jöttek létre az úgynevezett ’Charity shopok’, hogy a felesleges, megunt dolgaidat – legyen szó újról vagy használtról; elektromos eszközökről, ruhákról, könyvekről, játékokról; bármiről, amire neked már nincs szükséged valamilyen oknál fogva, de más még tudja használni – összeszedheted és beviheted a hozzád legközelebb található adományboltba. Ezeket a tárgyakat az üzlet vevőköre kedvező áron, valós érték alatt vásárolhat meg.


Mindez Nyugat-Európából, pontosítva Nagy Britanniából indult ki, amikor is az angolszász országok a Vöröskereszttel együttműködve évtizedekkel ezelőtt kidolgozták az intézményesített adományozás közösségi modelljét a közkedvelt Charity Shop hálózatok formájában. Mindennek a központi gondolata és célja a segítés.


Az adományboltok általában a takarékos, korlátozott vagy fix jövedelemmel rendelkező emberek körében népszerűek. Rajtuk kívül vásárlóik körébe tartoznak még gyűjtők és a környezetvédők is, mivel a használt árucikkek vásárlása és újrafelhasználása sokkal kevesebb erőforrást emészt fel és kevesebb természeti kárt okoz, mint az új javak elkészítése.

Az értékesítésből fennmaradó nettó bevétel – a helyi önkormányzatok és civil szervezetek közvetlen ajánlásával – tárgyi, vagy pénzadományként kerül a közösen kiválasztott és támogatott szervezetekhez.

Ezt a gondolatokat képviseli és támogatja idehaza is számos, az elmúlt években létrejött Adománybolt. Magyarországon már közel 20 ilyen bolt működik, Budapesten pedig hat darab van összesen.


Néhány a sok közül:
1036 Budapest Perc u. 2.
1134 Budapest XIII. kerület Kassák Lajos u. 72.
1077 Budapest Wesselényi u. 51.
1085 Budapest, Üllői út 6. (1 percre a Kálvin tértől)
1123 Budapest, Alkotás út 39/a.
1116 Budapest, Vegyész u. 1-5.
2085 Pilisvörösvár Tűzoltó u. 1.
6720 Szeged, Kárász utca 9. Átrium Üzletházban
4025 Debrecen, Török Bálint utca 4.

Ezek között vannak az Adományháló, az E-Cherry, valamint az Első Magyar Adománybolt üzletei. Reméljük kedvet kaptatok az adományozáshoz, s felkeltettük az érdeklődéseteket. Bővebb és részletesebb tájékoztatást az egész folyamat menetéről és hogy hova kerül a bejövő pénz; üzletekben kaphattok az önkéntesektől.

Ui: Amennyiben tényleg jótékonykodni szeretnétek és sok a szekrény mélyén lapuló, megunt ruhátok, akkor néhány Tesco előtt is található "gyüjtő konténer", ahová lehetőségetek van bedobni ezeket. Támogatva ezzel azokat, akiknek nagy szüksége van rá! Hidd el, Te is segíthetsz, sok kicsi sokra megy. 

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése