2013. július 22., hétfő

Élet a számítógép előtt...



Játékfüggőség

Valószínű, hogy már mindenki hallott erről a dologról, s esetleg vannak saját tapasztalati ezzel kapcsolatban. Bár lányok és fiúk egyaránt szeretnek játszani számítógépes játékokkal- WOW, Skyrim, Diablo stb. – mégis a leggyakrabban a fiúk válnak függővé. Számukra nem létezik más, csak a számítógép és a játékok virtuális világa. Vannak persze olyanok, akik csak pár órát játszanak napközben, s közben saját dolgaikat végzik – ez a jobbik eset. Azonban akadnak olyanok is, akik a nap 24 órájában a számítógép előtt csücsülnek, egyfolytában valamilyen játékkal játszanak, nem kommunikálnak a rokonaikkal, barátaikkal, nem érdekli őket az igazi élet. Ha valaki megzavarja őket a szobájukban-; esetleg nem élnek át sikereket a virtuális világban akkor képesek akár idegrohamo ist kapni és üvöltözni. A táplálkozás és a higiénia, a társadalmi kapcsolatok és a tanulás, csak másodlagos szerephez jut. 
 
Nagyon fontos az, hogy minél hamarabb felismerjük a problémát és tegyünk ellene, mielőtt komolyabbra fordulna a dolog – mert egy kezdő játékfüggőt könnyebb visszarántani a való életbe, mint egy olyat, aki már csak a virtuális világban éli mindennapjait. 

Miért alakulhat ki ez a dolog, bizonyos embereknél?
A játékfüggés legfőbb okának a magányosság tekinthető. A fiatal egyedül érzi magát, nincsenek barátai, esetleg távol vannak tőle; a szülei dolgoznak, és nem jut elegendő idő a gyermekükre. Ezért azok a virtuális világba menekülnek.
 A gyermekünk, nincs tisztában azzal, hogy a játék számára veszélyes lehet. Sokszor a szülő sem, mivel a gyermek nem csavarog, szem előtt van, így megkönnyebbül.
A játék csak pótlék. A számítógép függő gyermekek közül a legtöbb figyelemre, törődésre vágyik. Mikor ezt nem kapja meg, kudarcai vannak, egyre inkább a monitor elé menekül.

Mi számít függőségnek?
Az, ha naponta 3-4 óránál többet játszik számítógépes játékokkal az illető, s csak akkor kel fel legfőképpen a gép elől, ha ’hívja a természet’. Illetve, ha egy napot sem bír ki anélkül, hogy ne ülne a számítógép elé. 





Milyen káros hatásai és veszélyei vannak az állandó számítógépezésnek?
  •    elszigetelődik a külvilágtól, az emberektől
  •    legfőképpen virtuális kapcsolatokkal rendelkezik az adott személy
  •   a tanulmányi eredmény romlásához vezet
  • a test eldeformálódik – a térd ízületei, valamint a gerinc van a legfőbb veszélyben- leggyakoribb betegség a gerincferdülés.
  •  káros hatással van a szemre- a monitorok többsége még a mai napig is sugárzást bocsájt ki – szerencsére jóval kevesebbet, mint régebben. Ha tehetjük, minden órában tartsunk egy kis szünetet, amikor eltávolodunk a képernyőtől, kimegyünk levegőzni, mert 3-4 óra elteltével a szem kiszárad, így könnyen fejfájást is okozhat. Nagyon fontos, hogy tartsunk 40-60 cm távolságot a képernyőtől, és hogy úgy helyezzük el a monitort, hogy szemünkkel egy vonalban legyen. Sose használd teljesen sötétben a számítógépet, mindig legyen valami fényforrás a szobában.
  •   soha nem szabad kiadni valódi személyünket, lakhelyünket – és erre már minél hamarabb figyelmeztetni kell a játékosokat. A számítógépek virtuális világa nem csak kedves és jó fej emberekkel van tele, ezért rengeteg veszéllyel járhat –olyanokra, amilyet nem is gondoltok.
Mit tehet a szülő?

A számítógéptől való függés egy viszonylag új, kevésbé még kutatott terület a függőségek között, sajnos azonban nagy jövő előtt áll.


A gyermeknek hatékony segítségre van szüksége, hogy úgy tudjon kijönni a problémából, hogy NE egy másik feszültségoldó lehetőséggel pótolja a számítógépet (cigaretta, TV, stb.).


Ehhez leginkább szülői támaszra van szüksége a gyermeknek. A titok a kapcsolatok újraépítésében van. A gyermeknek segíteni kell visszakerülni a mindennapi életbe. Társas kapcsolataiban, sikereiben megerősíteni őt. Átbeszélni azt a belső hajtóerőt, amiért a számítógépet választotta. Ehhez nagyon sok türelemre van szükség.


A játék tiltása helyett érdemes alternatív programokat ajánlani neki, természetesen közösen.
 
 Amíg csak lehet a gyermekeket se engedjük huzamosabb ideig a képernyő elé, mert addig a jó, amíg távol vannak ettől a világtól.


Rá kell döbbenteni arra az illetőt, hogy a játék mindig ott lesz, de a családja és barátai nem.  A lényeg az, hogy ne vádolással és kiabálással próbáljuk meg elérni a célunkat, hanem higgadtan próbáljunk beszélni erről vele. (Lehetőleg tegyünk el minden olyan dolgot a környezetből, amivel árthat nekünk - ha vannak ilyen hajlamai - hiszen az ilyen emberek könnyen dühbe gurulnak.) Sokan azzal próbálkoznak, hogy eltiltják a géptől, esetleg jelszóval levédik az eszközt, hogy ne férjem hozzá – de ez csak ideiglenes megoldást jelent.

Kérd meg arra, hogy gondoljon bele abba, hogy az-e a fő célja, hogy otthon ül állandóan a számítógép előtt, igazi barátok-; barátnő, célok és élmények nélkül, vagy akarja-e vinni valamire az életben? Szeretne –e egy jól fizető, stabil állást szerezni, akár külföldön, akár itthon? Szeretne –e gyermekeket, és egy olyan társat, aki mellett leélheti boldogságban az életét?  

Hisz, ha kimozdul, jó élmények is várnak rá, csak tennie kell értük. 

További segítség: www.boldog-gyermek.hu oldalon. EFT megoldások.

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése