2013. július 3., szerda

A rózsa ezer arca


A rózsáról mindenki tudja, hogy a virágok királynője, és a szerelem jelképe. Azt azonban már biztos kevesebben tudják, hogy nem csak eszmei értéke nagy, de egészen a középkortól kezdve különböző ételek és italok alapanyagaként is hasznosítják. Nézzük, hogy készül a rózsából lekvár, szörp, likőr, limonádé, vagy akár édesség!

Rózsalekvár:
Hozzávalók:
-          30 dkg megmosott, sziromvégeitől megszabadított rózsaszirom
-          30 dkg méz (vagy cukor)
-          1 dl frisse facsart citromlé

Elkészítés:
A mézbe (vagy a felolvasztott cukorba) öntsd bele a citromlevet, majd, miközben lassú tűzön főzöd, szórd bele a szirmokat. Folyamatos keverés mellett 4-5 perc főzés után eléri a megfelelő állagot. Töltsd üvegekbe, csavard rá a kupakot, majd hagyd kihűlni, és már fogyaszthatod is. Nem csak az illata, az íze is nagyon különleges.
 
Rózsaszörp:
Hozzávalók:
-          4 marék rózsaszirom
-          1 citrom leve
-          40 dkg méz

Elkészítés:
Mosd meg a rózsaszirmokat, majd locsold meg a citromlével, és körülbelül egy órán keresztül hagyd állni. Miután magába szívta a citrom levét, öntsd fel 8 dl vízzel, majd lassú tűzön 25-30 percig főzd. Miután levetted a tűzről, hagyd egy kicsit hűlni, majd szűrd át az egészet egy szitán. A leszűrt folyadékot tedd vissza főni, add hozzá a mézet, majd 15-20 percig folyamatos keverés mellett forrald fel. Ha elkészült, még forrón töltsd üvegbe, és szorosan zárd rá a kupakot, hagyd kihűlni, és már kész is van!

Rózsalikőr
Hozzávalók:
-          2-3 maréknyi piros rózsaszirom
-          30 dkg cukor
-          5 dl víz
-          5 dl konyak és/vagy vodka

Elkészítés:
A leöblített rózsaszirmokat tedd egy üvegbe. A cukrot olvaszd fel, folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a vizet. Ha elkészült a szirup, hagyd kihűlni, majd öntsd rá a konyakkal/vodkával együtt a rózsaszirmokra. Zárd le az üveget, majd két hétig meleg helyen hagyd érlelődni. Naponta rázd fel! Végül szűrd át, és fogyaszthatod is, csak mértékkel!




Kandírozott rózsaszirom
Hozzávalók:
- 4-5 szál rózsa szirma
- rózsavíz
- porcukor

Elkészítés:
Óvatosan távolítsd el a megmosott rózsaszirmokról a sziromvégeket( a fehéres részt), majd tedd őket egymás mellé. Ha megszáradt, locsold meg az egyik oldalát rózsavízzel, majd szórd le porcukorral, és addig süsd a sütőben amíg meg nem keményedik. Ha megkeményedett fordítsd meg és ismételd meg a másik oldalon is a műveletet. A kész szirmokat fogyaszthatod miután kihűltek, vagy tálalhatod mézzel egymásra ragasztva, ha még édesebb édességet szeretnél! Jó étvágyat hozzá!


Rózsavizes limonádé

Hozzávalók – a rózsavízhez:
-          2-3 dl desztillált víz
-          kb. 10 rózsa szirma

Elkészítés:
A szirmokat tedd egy pamutzacskóba, vagy gézlapba, amiből zsákocskát tudsz formálni, és tedd bele a vízbe, majd lassú tűzön, lefedve melegítsd. Amikor a víz kezd forrni, vedd le a tűzről, majd hagyd állni. Kb. negyed óra múlva vedd ki a zacskót, és hagyd, hogy a rózsavíz teljesen kihűljön.

Elkészítés – limonádé:
Vegyél fél liter szénsavmentes ásványvizet, 2-3 evőkanálnyi rózsavizet, 1 darab citromot, vagy lime-ot, és ízlés szerint 2-3 evőkanál mézet. Facsard ki a citromot, majd a levét öntsd össze a többi hozzávalóval, és hűtés után már fogyaszthatod is! Nagyon különleges frissítő!

Vivi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése