A rózsáról mindenki tudja, hogy a virágok királynője, és
a szerelem jelképe. Azt azonban már biztos kevesebben tudják, hogy nem csak
eszmei értéke nagy, de egészen a középkortól kezdve különböző ételek és italok
alapanyagaként is hasznosítják. Nézzük, hogy készül a rózsából lekvár, szörp, likőr, limonádé,
vagy akár édesség!
Rózsalekvár:
Hozzávalók:
-
30 dkg megmosott, sziromvégeitől megszabadított
rózsaszirom
-
30 dkg méz (vagy cukor)
-
1 dl frisse facsart citromlé
Elkészítés:
A mézbe (vagy a felolvasztott cukorba) öntsd bele a
citromlevet, majd, miközben lassú tűzön főzöd, szórd bele a szirmokat.
Folyamatos keverés mellett 4-5 perc főzés után eléri a megfelelő állagot.
Töltsd üvegekbe, csavard rá a kupakot, majd hagyd kihűlni, és már fogyaszthatod
is. Nem csak az illata, az íze is nagyon különleges.
Rózsaszörp:
Hozzávalók:
-
4 marék rózsaszirom
-
1 citrom leve
-
40 dkg méz
Elkészítés:
Mosd meg a rózsaszirmokat, majd locsold meg a
citromlével, és körülbelül egy órán keresztül hagyd állni. Miután magába szívta
a citrom levét, öntsd fel 8 dl vízzel, majd lassú tűzön 25-30 percig főzd.
Miután levetted a tűzről, hagyd egy kicsit hűlni, majd szűrd át az egészet egy
szitán. A leszűrt folyadékot tedd vissza főni, add hozzá a mézet, majd 15-20
percig folyamatos keverés mellett forrald fel. Ha elkészült, még forrón töltsd
üvegbe, és szorosan zárd rá a kupakot, hagyd kihűlni, és már kész is van!
Rózsalikőr
Hozzávalók:
-
2-3 maréknyi piros rózsaszirom
-
30 dkg cukor
-
5 dl víz
-
5 dl konyak és/vagy vodka
Elkészítés:
A leöblített rózsaszirmokat tedd egy üvegbe. A cukrot
olvaszd fel, folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a vizet. Ha elkészült a
szirup, hagyd kihűlni, majd öntsd rá a konyakkal/vodkával együtt a
rózsaszirmokra. Zárd le az üveget, majd két hétig meleg helyen hagyd érlelődni.
Naponta rázd fel! Végül szűrd át, és fogyaszthatod is, csak mértékkel!
- 4-5 szál rózsa szirma
- rózsavíz
- porcukor
Elkészítés:
Óvatosan távolítsd el a megmosott rózsaszirmokról a sziromvégeket( a fehéres részt), majd tedd őket egymás mellé. Ha megszáradt, locsold meg az egyik oldalát rózsavízzel, majd szórd le porcukorral, és addig süsd a sütőben amíg meg nem keményedik. Ha megkeményedett fordítsd meg és ismételd meg a másik oldalon is a műveletet. A kész szirmokat fogyaszthatod miután kihűltek, vagy tálalhatod mézzel egymásra ragasztva, ha még édesebb édességet szeretnél! Jó étvágyat hozzá!
Rózsavizes
limonádé
Hozzávalók – a rózsavízhez:
-
2-3 dl desztillált víz
-
kb. 10 rózsa szirma
Elkészítés:
A szirmokat tedd egy pamutzacskóba, vagy gézlapba, amiből
zsákocskát tudsz formálni, és tedd bele a vízbe, majd lassú tűzön, lefedve
melegítsd. Amikor a víz kezd forrni, vedd le a tűzről, majd hagyd állni. Kb.
negyed óra múlva vedd ki a zacskót, és hagyd, hogy a rózsavíz teljesen
kihűljön.
Elkészítés – limonádé:
Vegyél fél liter szénsavmentes ásványvizet, 2-3
evőkanálnyi rózsavizet, 1 darab citromot, vagy lime-ot, és ízlés szerint 2-3
evőkanál mézet. Facsard ki a citromot, majd a levét öntsd össze a többi
hozzávalóval, és hűtés után már fogyaszthatod is! Nagyon különleges frissítő!
Vivi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése