2013. július 2., kedd

Empátia! Merre jársz?



Az empátia nem más, mint az együtt érző, beleérző képességünk, amely társainkkal való kapcsolattartásban mutatkozik meg igazán. Azonban az egyik legnagyobb probléma manapság, hogy az emberek nem érzik át, mások helyzetét. A másik, hogy talán nem is akarják. Mindenki úgy érzi, hogy elég a saját problémájával törődni, és nem akar még több gondot magának azzal, hogy meghallgatja mások gondjait.
 
Régebben ez nem így volt. Nem voltak ilyen önzőek az emberek. Nem gondoltak arra, hogy csak az a rossz, ami velük történik, és ami a másikkal, az kevésbé olyan szörnyű, mint a sajátjuk. 

Az empátia pedig az emberi kapcsolatok egyik alappillére – legyen szó rokoni kapcsolatról, barátságról és szerelemről. Ez a harmadik legfontosabb a bizalom és a tisztelet mellett. Ha ez nincs, meg, akkor egy kapcsolat csak felszínes szálakon alapszik. Erre pedig nem lehet hosszú távon építeni.

 Gondoljunk csak bele milyen érzés, amikor éppen problémáinkat ecseteljük valakinek, aki elengedi az egészet a füle mellett, mert ő is éppen azon gondolkodik, hogyan oldhatná meg a sajátját. Ugye, milyen rosszul esik, hogy nem figyelnek rád, vagy egy gyors mondattal lezárják a témát, ahelyett, hogy megkérnének rá, hogy meséld el részletesen, mi történt, mi a baj. Ekkor bár elmondtad valakinek azt, hogy mi bánt, de nem jutottál előrébb, mert arra vágytál volna, hogy valaki megértse, és átérezze mindazt, ami most veled történik. Bizonyára mindannyian voltatok már ilyen helyzetben, nem igaz?

Rá kellene döbbeni arra, hogy nem egyedül vagyunk a világon, nem csak nekünk vannak problémáink, és arra, hogy ha mi elvárjuk az együttérzést, akkor mások is elvárnák azt tőlünk. Miért olyan nagy kérés ez? Miért nem tudjuk megtenni? Hisz ki tudja mennyi jut nekünk ebben az életben, és hogy holnap még megtehetjük –e ? 

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése