2013. július 1., hétfő

Ha nyár...akkor dinnye!

Ha minden igaz, most már tényleg beindul a nyár, ami jó is lenne, hiszen elegünk volt már a hűvös, esős és szeles napokból. Persze nem kívánjuk a 40 fokot, de azért nyáron elvárt a 30 C körüli hőmérséklet. Ezért gondoltuk, hogy ha melegebb idők jönnének, adunk egy pár ötletet, amellyel egy kicsit lehűthetitek magatokat. A hozzávaló, pedig nem más, mint a dinnye - hiszen most ez éli szezonját, a meggy és a cseresznye után. :)

Elsőként is, mi esik jobban egy forró nyári napon, a fagyinál ? Itt a házi készítésű Dinnyefagylalt!

Hozzávalók 4 főre
  • 30 dkg görögdinnye
  • 4 ek méz (vagy 12 dkg cukor)
  • 2,5 dl tejszín
  • 1/2 citrom leve

Elkészítése:
  1. A dinnyéből eltávolítjuk a magokat, a héját levágjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. (A 30 dkg a héj és a magok nélkül értendő.)
  2. A tejszínben elkeverjük a mézet vagy a kristálycukrot, belenyomjuk a fél citrom levét, majd kevergetve felfőzzük.
  3. A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe öntjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk. Eközben óránként egyszer átkeverjük, majd visszatesszük a fagyasztóba.
  4. A negyedik-ötödik keveréstől, amikor már kezd fagyott állaga lenni a fagylaltunknak, keverjük minél habosabbra, hogy még finomabb legyen. Észre fogjuk venni, hogy ettől megnő a fagylalt térfogata, és végül egy kellemes, könnyű állagú fagylaltot kapunk.
A másik legjobb hűsítő pedig nem más, mint a gyümölcsleves. Persze, nem a hagyományos gyümölcslevesre gondoltunk, hanem a Görög gyümölcslevesre, amelyben kétféle dinnye is található.  S ez a recept egyben illeszkedik a múlt héten közzétett Nyaralási kalauzunkhoz.
Nem tart sokáig elkészíteni, és a pénztárcánk se bánja túlságosan, ha ezt a levest választjuk egy olyan napon, amikor már semmilyen ételt nem kívánunk.

Hozzávalók 12 főre
  • 2 kg görögdinnyehús
  • 1 kg sárgadinnyehús
  • 1 kg egyéb gyümölcs: málna, meggy, egres (most ezekből készült), barack, alma, szőlő, ribizli
  • 1 l 100 %-os narancslé
  • 2,5 dl tejszín
  • Kb. 1 dl málnaízű szörp
A gyümölcsöket felkockázzuk, majd ráöntjük a narancslét és a tejszínt, s ezután összekeverjük. A málnaízű szörppel tetszőlegesen édesítjük, színezzük.

Harmadik variációnk, hogy fokozzuk az élvezeteket, a Gyümölcssaláta - ha már nem zöldségekre vágynánk.


Hozzávalók 4 főre
  • 2 őszibarack
  • 5 szilva
  • ¼-ed görögdinnye
  • bármilyen gyümölcs
  • 2-3 cl limoncello (opcionális)
  • 1-2 tk méz
A megmosott gyümölcsöket kockára vágjuk és egy nagy tálba helyezzük el. Meglocsoljuk limoncello-val, és ízlés szerint mézzel, majd jól összekeverjük. Tálalás előtt kicsit hűtsük le.

Jó étvágyat! :) 
forrás: nosalty.hu

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése