Ha minden igaz, most már tényleg beindul a nyár, ami jó is lenne, hiszen elegünk volt már a hűvös, esős és szeles napokból. Persze nem kívánjuk a 40 fokot, de azért nyáron elvárt a 30 C körüli hőmérséklet. Ezért gondoltuk, hogy ha melegebb idők jönnének, adunk egy pár ötletet, amellyel egy kicsit lehűthetitek magatokat. A hozzávaló, pedig nem más, mint a dinnye - hiszen most ez éli szezonját, a meggy és a cseresznye után. :)
Elsőként is, mi esik jobban egy forró nyári napon, a fagyinál ? Itt a házi készítésű Dinnyefagylalt!
Hozzávalók 4 főre
- 30 dkg görögdinnye
- 4 ek méz (vagy 12 dkg cukor)
- 2,5 dl tejszín
- 1/2 citrom leve
Elkészítése:
- A dinnyéből eltávolítjuk a magokat, a héját levágjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. (A 30 dkg a héj és a magok nélkül értendő.)
- A tejszínben elkeverjük a mézet vagy a kristálycukrot, belenyomjuk a fél citrom levét, majd kevergetve felfőzzük.
- A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe öntjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk. Eközben óránként egyszer átkeverjük, majd visszatesszük a fagyasztóba.
- A negyedik-ötödik keveréstől, amikor már kezd fagyott állaga lenni a fagylaltunknak, keverjük minél habosabbra, hogy még finomabb legyen. Észre fogjuk venni, hogy ettől megnő a fagylalt térfogata, és végül egy kellemes, könnyű állagú fagylaltot kapunk.
Nem tart sokáig elkészíteni, és a pénztárcánk se bánja túlságosan, ha ezt a levest választjuk egy olyan napon, amikor már semmilyen ételt nem kívánunk.
Hozzávalók 12 főre
- 2 kg görögdinnyehús
- 1 kg sárgadinnyehús
- 1 kg egyéb gyümölcs: málna, meggy, egres (most ezekből készült), barack, alma, szőlő, ribizli
- 1 l 100 %-os narancslé
- 2,5 dl tejszín
- Kb. 1 dl málnaízű szörp
Harmadik variációnk, hogy fokozzuk az élvezeteket, a Gyümölcssaláta - ha már nem zöldségekre vágynánk.
A megmosott gyümölcsöket kockára vágjuk és egy nagy tálba helyezzük el. Meglocsoljuk limoncello-val, és ízlés szerint mézzel, majd jól összekeverjük. Tálalás előtt kicsit hűtsük le.
forrás: nosalty.hu
N.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése