2013. július 17., szerda

Gasztro:Hódít a saját készítésű lekvár

Mind tudjuk, hogy legjobban úgy tudunk ajándékot választani és adni, ha az szívből jön és nem csupán formalitásból, egyfajta kényszerből. A legjobb módja ennek egészen biztosan a saját készítésű lekvár. Szíved, lelked belefőzheted, az öröm pedig garantált. Készítsd el az alábbi lekvár különlegességeket, hogy saját magadnak is sikerélményeket szerezz!

Csokoládés sárgabaracklekvár

Hozzávalók (4 db 275 ml-es üveghez):
60 dkg sárgabarack
50 dkg befőzőcukor 1:1
10 dkg fehér csokoládé (tortabevonó)

Elkészítés:

A barackokat megmossuk,kettévágjuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A folyamathoz 50 dkg barackhúsra lesz szükségünk. Botmixerrel vagy turmixgépben ezt péppé zúzzuk. A kapott pépet összekeverjük a cukorral és kevergetve felforraljuk. 5 percig rotyogtatjuk, majd félrehúzzuk. Apróra tördelve belekeverjük a csokoládét és tiszta üvegekbe szedjük. Ezt követően az üvegeket lezárjuk és 10 percig fejtetőre állítjuk. Visszafordítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

Gin-tonikos egreslekvár

Hozzávalók (kb. 7 db 2 dl-es üveghez):
70 dkg eges
1 csokor citromfű
1 tasak zseléfix 1:1
1,15 dkg cukor
3 dl tonik
50 ml gin

Elkészítés:
Az egrest megtisztítjuk,megmossuk. A citromfüvet leöblítjük, apróra vágjuk, majd a zseléfixet összekeverjük 2 ek. cukorral. Az egrest ezek után nagy edényben összekeverjük a tonikkal. Rászórjuk a zseléfixet és a gyümölcsöt, kevergetve felforraljuk. Amikor rotyog, hozzáadjuk a maradék cukrot és a citromfüvet. Felforraljuk és kevergetve még 3 percig rotyogtatjuk. Félrehúzzuk, és ekkor öntjük hozzá a gint. Tiszta üvegekbe  szedjük, lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd vissza és hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.

Tipp: Ha semmiképpen nem nyerő az alkohol, önts helyette bele még több tonikot.

Diós sárgabarackdzsem

Hozzávalók (kb 7 db 2 dl-es üveghez):
1 kg sárgabarack
1 rúd vanília
10 dkg dió
1 kg befőzőcukor 1:1

Elkészítés:
A barackok alját keresztben bevágjuk, pár másodpercre forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját. Kettévágjuk, kimagozzuk. A barackot 2 dl vízzel felforraljuk, és péppé főzzük. Botmixerrel össze is turmixolhatjuk. Ezt követően a vaníliarudat kettévágjuk, pépjét kikaparjuk. A dióbelet összevagdaljuk, a vaníliával és a cukorral együtt a barackpéphez adjuk. Felforraljuk, 4 percig rotyogtatjuk, majd azonnal üvegekbe szedjük. Lezárjuk, és 5 percre fejtetőre állítjuk. Visszafordítva hagyjuk kihűlni.

Tipp: A gyümölcspépet passzírozzuk át szitán, még krémesebb lesz.

Forrás: Ízek,konyhák, receptek

B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése