2013. augusztus 20., kedd

Újrahasznosítás Kreatívan



Sokan úgy gondolják, hogy az újrahasznosítás buta dolog, hiszen eddig sem volt ilyen, mégis megvoltunk. De miért is fontos mindez valójában? Elsősorban azért, mert jó a környezetünk számára. Mi emberek, túl sok szemetet termelünk, és a szemétlerakók is tele vannak. Másodsorban pedig azért, mert meg kell mentenünk a környezetet. Hisz azért vágják ki a fákat, hogy papírt készítsenek belőle. Ezért , ha újrahasznosítjuk a papírt, azzal egy fát menthetünk meg. De miért is fontosak a fák, és a növények? Azért mert mind oxigént termelnek. Minél többet teszünk a mi csodás bolygónkért, annál tovább lesznek természeti erőforrásaink és csodáink.  

Azonban, ha belegondolunk, és utána nézünk, mókás és szórakoztató is lehet ez a folyamat, mely során csupa kreatív dolgot fedezhetünk fel és készíthetünk, a régi dolgainkból.

 Személy szerint, én évente legalább kétszer – háromszor kipakolok a fiókjaimból, szekrényeimből, és kiszelektálom, amire nincs már szükségem. Sokszor meglepődöm azon, hogy miért raktam el ennyi kacatot, és miért tartok még annyi ruhát a szekrényben, amikor a felét fel sem veszem már?

Az utóbbira az a válasz, hogy ragaszkodom hozzájuk, vagy esetleg nem akarom megbántani a személyt, akitől kaptam, azzal, hogy bedobom a zsákba, és elviszem a Szeretetszolgálatnak. Viszont, nem kell megválnod a szeretett daraboktól, ha érzel magadban annyi kreativitást, hogy szétszakadt farmerodból csinos táskát készíts. Persze, ehhez szükséged lesz egy kis varrógépes ismeretre is. 

Amikor még kisebb voltam, mindig kitépegettem az újságokból, amik érdekeltek, és elraktam átlátszó lefűző tasakba a cikkeket.Manapság már ezekre sincs szükségem, ezért amiket találtam és nem tudtam mit kezdjek velük, kidobtam őket. De ezentúl már tudom, hiszen egy csomó hasznos ötletet találtam, aminek köszönhetően  újrahasznosíthatom a papírt. Reméljük, számotokra is hasznosak lesznek a következő tippek. Pár a több ezer közül.

Papír váza

Veszélyben vannak a kerámia vázáid otthon, mert a gyerekek játéknak nézik a csodaszép díszeket? Erre van egy jó megoldásunk. Nem lesz másra szükséged, csak:

  • szerpentinre – jó sokra,
  •  PVA ragasztóra;
  •  egy sík felületre;
  • és türelemre.

Most már tudjuk, hogy mire jó a Szilveszterről megmaradt szerpentin. Ha találtál, akkor próbáld meg gurigánként a legszebben feltekerni, úgy, hogy egyre szorosabb legyen, de véletlenül se szakadjon szét. Ha az első guriga végéhez értél, úgy kell kinéznie, mint a képen. Ezután pedig jöhet a második guriga, melynek az elejét, hozzá kell ragasztani, az első elkészült szerpentin végéhez, és ugyanúgy feltekerni szépen, szorosan mint eddig.  
 
Az, hogy ehhez mennyi guriga kell, attól függ mekkora az átmérője a tiednek. Ennek a kis vázának az átmérője 10 cm , amihez 5-6 szerpentinre volt szüksége a készítőnek. ( Forrás: http://www.instructables.com/id/Ceramic-Paper)

Ha az összessel megvagy, akkor bizonyosodj meg róla, hogy tényleg elég feszes –e az egész, és nem fog szétjönni a következő művelet során. Ha úgy gondolod, hogy jó , akkor a szerpentin végét ragaszd le a feltekert részre, ne hogy véletlenül szétjöjjön. Ezután pedig fogd a kezedbe és óvatosan nyomogasd lefelé, addig amíg ilyen alakot nem kapsz.

Most pedig eldöntheted, hogy megtartod ezt az egy részt már eleve dísznek, vagy folytatod, és elkészíted a tetejét és a fedelét. Ha abbahagyod itt, akkor is olvasd tovább, mert az utolsó lépések azok, amelyektől igazán szép lesz a kreálmányod.

Ugyanezt a módszert alkalmazva készítjük el a tetejét is azzal a különbséggel, hogy középen hagyunk egy kis darabot üresen, ami 3-5 cm átmérőjű legyen, hiszen itt kerül majd be a virág. Addig tekergessük ezt is, amíg akkor nem lesz az átmérője, mint az alsó részének- maximum egy kicsivel lehet kisebb, hogy bele tudjuk helyezni. Ha elkészültünk, akkor szépen lassan belülről emeljük meg a belsejét, hogy kidudorodjon, és vigyázzunk, ne hogy nagyobb átmérőjűt kapjunk, mint amekkora az alsó. 
 
Végül pedig, fejezzük be az alkotásunkat! Keverjünk össze vizet és ragasztót egyenlő arányban, és fessük le az összes darabot ezzel a keverékkel. Azonban kerüljük el, hogy az első darabnak csak a tetejét fessük le vele, ugyanis ez fogja tartani majd az egészet. Ha már szinte teljesen megszáradt, akkor illesszük össze az alsó és a felső részt. Figyeljünk oda, nehogy eltérések legyenek közöttük!
 
 

További hasznos ötletek:


 Egy elhasználódott cipőt felesleges a cipőszekrényben tárolni, hiszen már úgy sem tudod felvenni, sőt elajándékozni sem lehet. Mit kezdjünk akkor vele ? A múltkoriban éppen sétáltam a buszhoz, amikor az egyik kertben felfedezni véltem egy pár gumicsizmát, és nadrágot. Először nem tudtam mire vélni a dolgot, de miután jobban szemügyre vettem, rájöttem, hogy virágokat ültettek bele. Milyen leleményes! Persze nem ugyanarról, hoztam a képet, de ezek is nagyon jók. :)

 Bizonyára mindenkinek van otthon egy csomó üres műanyag palackja, amivel azon kívül, hogy bedobja a szelektív hulladékgyűjtőbe, nem tud mit kezdeni. Erre lenne egy környezet-; és állatbarát megoldásunk. Kell még hozzá, kettő használaton kívüli fakanál is, amire rakunk a kis madárkáknak eledelt. Nagyon aranyos. :)

 A  nagy sietségben elfelejtettétek felfújni a léggömböket a szülinapi partira? Sebaj, egy  nagyon kreatív és divatos megoldást találtunk erre a problémára. Persze, ha nem akarjátok felhasználni ilyen dologra, el is rakhatjátok későbbre. Azonban, ha az első megoldást választjátok, akkor egy csini kis papucs lehet ezután a tiétek, melyre ráköthetitek szép sorjában, a lufikat. Nem csodálatos?

 Divatjamúlt, és unalmas a régi kedvenc pólód? Pár kis vágással könnyen átalakíthatod, egy vagány és trendi trikóvá. Biztos sokan szemügyre vesznek majd benne! :)

 
 Üres konzerves dobozokból és csipeszekből percek alatt gyönyörű kis virágtartót illetve mécsestartót kreálhatsz, ha követed a képen látható folyamatot.
 Az elromlott billentyűzetedet állandóan rakosgatnod kell ide-oda, mert mindig útban van? Kitaláltak erre egy jó megoldást! Szedd le a billentyűzet betűit, ragaszd fel őket a képen látható módon, és már egy kevésbé útban levő tárgynak lehetsz a tulajdonosa. Ceruzatartó Billentyűzet!

Jó szórakozást Mindenkinek! :)

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése