2013. augusztus 27., kedd

Az új brazil őrület



Ismét egy újabb rovattal szeretnénk kedveskedni nektek. N. fog ezentúl olyan sportokat,sportágakat bemutatni, amelyek még kicsiny hazánkban kevésbé ismertek, azonban külföldön már nagy népszerűségnek örvendenek. Reméljük tetszeni fog nektek!


A lábröplabda egy igazán új sport, mellyel a szóbeli záróvizsgámra való felkészülés során ismerkedtem meg. Bár kicsit furán hangzik ez a kifejezés, hiszen a röplabdát kézzel szokás játszani. Igen ám, de ez a sportág a strandröplabda és a labdarúgás elemeit ötvözi mind szabályilag, mind kinézetileg. A sport az 1960-as években alakult ki Brazília partjainál, Copacabana Beach közelében, ahol a napi szokásos edzést már megunó focisták elhatározták -Octavio de Moraes és a parton történő labdarúgást tiltó törvény hatására-, hogy változtatnak a felkészülésük stílusán és kifeszítettek egy röplabda hálót, s azon keresztül adogatták egymásnak a labdát. Kezdetben csak a brazil lakosság kedvence lett ez a sport, de mára egyre többfelé elterjedt, és már világbajnokságot is rendeztek belőle – amelyet nagy meglepetésre nem a hazai csapat nyert meg, hanem Paraguay.

 Mint ahogy azt korábban is említettem, a szabályok e két sportág szabályai köré épülnek. A különbség viszonyt, hogy nem füves területen, és nem is teremben, hanem a strandok homokos partjain folyik a játék. Ahol mindkét térfélen 2-2 játékos játszhat egyszerre. A játék szervával kezdődik- melynek eszköze a focilabda helyett a röplabda. Annyiban hasonlít még a labdarúgáshoz, hogy nem lehet kézzel érni a labdához, csak lábbal és fejjel. Azonban háromszor bele kell érni a térfeleken a játékosoknak, mielőtt átrúgják a labdát; de ugyanaz a személy kétszer egymás után nem érhet bele. 

Pontokat értelemszerűen akkor kaphatnak a csapatok, ha az ellenfél térfelén a földet érinti a labda, esetleg elakad a hálóban, vagy hibát követ el a másik csapat. Ez pedig a szervezők döntésén, valamint az új versenypontrendszer alapján történik. 

Az elmúlt időszakban azonban az ismertebb focisták is részt vettek ezen sportág népszerűsítésében, televíziós reklámok formájában.  A következő Pepsi reklámban feltűnik Fernando Torres, Lionel Messi, Fabregas, Kaká, Henry és Lampard is. Micsoda jó pasik! 


Egy rövid kis videóval pedig szeretnénk bemutatni nektek magát a játékot. Ha kedvet éreztek hozzá, próbáljátok ki ti is a barátokkal, ismerősökkel, addig amíg még jó idő van.   

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése