2013. augusztus 4., vasárnap

Hamuban sült pogácsa

A megbocsátás

Az ember néha teljesen természetellenesnek véli a megbocsátást. Hisz neki, aki bántott minket, meg kell fizetni a tetteiért, azért a sok rossz dologért, amit mondott és tett. Ilyenkor nem érezzük jól magunkat. Frusztráltak vagyunk, nem bírunk aludni, egész nap rosszkedvűek vagyunk. Borul a lelki békénk.


A megbocsátás nem azt jelenti, hogy nem fáj a megbántás. Persze, az embernek fáj az a sérelem, amit nem érdemelt meg. Viszont el kell engedni, miután átéltük. A megbocsátás a javunkra válik. Nemesíti lelkünket. A megbocsátás a szeretet ereje. Visszatér vele lelki nyugalmunk is. Hisz ki szeretne évekig haragban élni?! A harag sorvasztja lelkünket. 


Tudnunk kell megbocsátani.  Hisz vegyük csak le a „tettesről” dühünk hálóját, s vizsgáljuk meg jobban a dolgokat. A háló alatt egy esendő emberi lelket látunk, és ha nagyon megnézed, rájöhetsz arra is, mi vitte gonosz tettéig.

A megértés és az ítélkezés

A megértés segít a másik embertársunkban meglátni azt az embert, aki botlott egyet útja során - ugyanúgy, ahogy mi is botlottunk sokszor – csak épp ennek most mi ittuk meg a levét.  A mi botlásainknak pedig valaki más itta meg a levét.


Egészen más megérteni másik embertársunkat, s egészen más helyeselni magatartását. Az ítélkezésről való lemondás nem jelent helyeslést. Meg kell tanulnunk átérezni mások helyzetét. Ha tudomásul veszed, hogy olyan vagy amilyen, akkor a többi embert is tudod úgy látni, mint amilyennek születtek. 


Jó tanács: Minden helyzetben gondolkodjunk el azon, hogy mi milyen bánásmódot szeretnénk kapni fordított esetben? Gondolj erre mikor vitád, nézeteltérésed van valakivel. Hisz mindenki azt kapja vissza, amit ad.

A visszafogadás

A megbocsátás mindig kell, sőt kötelező. De akinek megbocsátottál – feltéve hogy tovább akarod folytatni vele a kapcsolatodat- azzal a további viszonyotokban feltételeket kell állítanod. Bárányok vagyunk, de nem birkák.


Mindenkinek meg kell bocsátani, de visszafogadni csak azt, akin tényleg látod a megbánás jeleit.


Végül, ha elkövettünk valamit, és azzal megbántottunk valakit, kérjünk bocsánatot tőle. Sokan vannak, akiknek nincs bátorságuk, lelkierejük ahhoz, hogy bocsánatot kérjenek.

Élj a szíved szerint, kövesd, ahová csak visz, élj meg minden érzést. Mert ha a szíved vezérel, rossz dolgok nem történhetnek. Vagy ha még is, lesz erőd felállni.

Reni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése