2013. augusztus 12., hétfő

Bombabiztos tippek az alvás jegyében



Aludni mindenki szeret. Van, akinek azonnal sikerül, van azonban, aki órákig forgolódik, mire álom jön a szemére. Ráadásul nyáron a meleg is megnehezíti a helyzetünket, mert ilyen időben bizony nem könnyű elaludni. Miért is fontos az, hogy többet aludjunk; valamint az, hogy éjfél előtt feküdjünk le pihenni? 

Alváshiány
Egyrészt azért, mert ha többet alszol kipihenten és felfrissülve ébredsz fel, így nem leszel olyan nyűgös. A kialvatlanság számos következménnyel jár. Hisz akár hiszed akár nem, azok az emberek, akik nem alusszák ki magukat, növelik az esélyt a rák kialakulására; a szívbetegségekre, cukorbetegségre és az elhízásra. Persze, ha csak egyszer – kétszer fordul elő ilyen, akkor nincs baj, csak ha nap mint nap kialvatlanul és még fáradtabban ébredsz fel. Az alváshiány nem csak a szervezeted egyensúlyát borítja fel, hanem kicsit ’őrültté’ is tehet - hiszen rossz hangulatú leszel és kevésbé tudsz koncentrálni bizonyos dolgokra.  

Lefekvés!
Ezt nem csak a gyerekeknek kell mondanunk, hiszen ha minden nap ugyanabban az időben fekszel le, szabályozhatod az alvási ciklusodat. Fontos, hogy mindig ugyanabban az időben kezd el a lefekvés előtti teendőidet – fél órával lefekvés előtt. A rutin hatására a tested tudni fogja azt, hogy mikor jött el a pihenés ideje. Ezért is felelős a biológiai óránk. Az energiaszinted csökkenésével a szemeid is egyre sűrűbben csukódnak le, és már csak arra vágysz, hogy a párnára tehesd a fejed. 

Próbáld a fordított pszichológiát!
Reggelente mindig azt mondogatod magadnak, hogy még öt perc és felkelek, de mindig visszaalszol? Ha este nehezen tudsz elaludni, gondolj valamire, amit még most meg kellene tenned, és mondd azt, hogy majd 5 perc múlva. Így egyre közelebb kerülsz az alvási folyamathoz, hiszen ahelyett, hogy kerülné az alvást az agyad, inkább azt akarja elkerülni, hogy megtedd mindazt, amire előzőleg gondoltál. 

Ásítás
Az ásítás köztudottan ragadós. Elég, ha csak egy olyan képet látsz, amin valaki ásít, esetleg csak hallod a telefonban- rád is rád tör. Ezért magadat is stimulálhatod, ha megjátszod az ásítást, a következő jön magától. Esetleg csukd be a szemed, és vegyél mély levegőt. Csináld ezt kb. 5 percig és ezután már nem kell a bárányokat számolgatnod.

Kapcsold ki az agyad!                                                            
 Egy órával alvás előtt ideje előkészítened az agyadat. Próbálj arra koncentrálni, hogy nem gondolsz semmire, és ezzel az egy kicsit kikapcsolod az agyad –már amennyire lehet. Ne blogolj, ne netezz, ne ellenőrizd az e-mail fiókodat, vagyis semmi olyat ne tegyél, ami igényli az agyad aktiválását. Lehet, hogy egy kicsit unalmas, de megjön majd az a bizonyos álompor.

Tornázz!
A túl sok energia egész éjjel ébren tarthat téged. Próbáld levezetni ezeket tornázással. Kutatási eredmények kimutatták, hogy azok az emberek, aki hetente néhányszor tornáznak, jobban alszanak. A legmegfelelőbb időpont erre pedig a reggel. Ugyanis például egy aerobik óra során megkapod a szükséges endorfin adagodat, ami biztosítja az egész napos lendületedet. 

Add fel!
Ha minden kötél szakad, és még mindig nem jön álom a szemedre már vagy másfél órája, akkor mit csinálhatnál? Kelj fel és csináld meg a munkákat, amiket holnapra terveztél. Takarítsd ki egy kicsit a házat. S bár lehet, hogy egy szemhunyásnyit sem aludtál az éjszaka, de az biztos, hogy a következőn már fogsz. 


 N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése