2013. augusztus 14., szerda

Ha gyötör a fejfájás…


A szélsőséges időjárás senkire sincs jó hatással.  A túlzott hőségtől mind szenvedünk, ingadozik a vérnyomásunk, aminek következtében akár az utcán is elájulhatunk, a hőségtől pedig, azt leszámítva, hogy elviselhetetlen, „szétrobbanhat” a fejünk is. Front esetén ez hatványozottan érvényes.

Megdöbbentő, de attól még igaz: az adatok szerint a lakosságnak mintegy 90%-a szenved fejfájásban, ez esetben már népbetegségről van szó. Kialakulhat stressz hatására, azonban nem árt tudni, hogy a túlzásba vitt dorbézolás hatásai is kiüthetnek ilyen módon, és most ne a macskajajjra gondolj! Nem árt tehát a hajnali kicsapongások és a mértéktelen italfogyasztások számát csökkenteni. 

Többféle fejfájást különböztethetünk meg, ami azért fontos, mert különféleképpen szükséges azokat kezelni is. A tünetek közé tartozik többek között a hányinger, szédülés, egyensúlyozási problémák, továbbá a fáradtság, és végül, de nem utolsó sorban a látás-és beszédzavarok is. Elég, ha a felsoroltak közül már egy, vagy kettő jelentkezik, és a napunknak befellegzett.

Újabb piros pont a kávénak, nem véletlenül imádjuk, egy-egy csésze fekete segít a fájdalomcsillapításban. A rendszeres kávéfogyasztóknál azonban visszaüthet: a túlzásba vitt kávéfogyasztás követeztében még jobban fáj a fejünk. Itt az ideje szót ejteni a három legalattomosabb fajtájáról, illetve, hogy hogyan is győzzük őket le!

A fejfájásoknak alapvetően két csoportja van: a primer és a szekunder. Míg az előbbi minden különösebb ok nélkül jelentkezhet, addig a szekunder fejfájások hátterében egyéb betegségek, elváltozások állnak. Gondoltad volna, hogy a primer fejfájás csoportjába tartozik a rettegett migrén, a tenziós és a cluster fejféjás?
Migrén

Alattomos, mert általában rohamokban jelentkezik, lezajlása után pedig fényérzékenység és rosszullét követi. Jellemző tulajdonsága a fej egyoldalú lüktetése, ami legjobb esetben órákig, a legrosszabb esetben pedig akár napokig is elhúzódhat. Előfordulhat, hogy a betegnek ágynyugalomra van szüksége és fénytől elzárt, sötét szobában kell megvárnia amíg „elül a vihar”. A rohamok közötti időtartam eltérő, van, akinél pár nap után jelentkezik, míg a szerencsésebbeknél pár hónap után ütheti fel újra a fejét. A tudomány jelenlegi állása szerint a migrén sokkal inkább kísérti a nőket, mint a férfiakat, hiszen nálunk háromszoros az esély annak kialakulására.

Tenziós fejfájás

Bár a migrén a legismertebb, a fejfájások előfordulási gyakoriságának 78%-a a tenziós fejfájások javára billen. Ez a fajta fejfájás eltérő lehet súlyosság és időtartam szempontjából, tünet legtöbbször nem mutatkozik, és általában jól reagál a vény nélkül kapható fejfájás csillapítókra is. Rendszerint a tizen-és huszonéves korosztályt érinti, viszont akár a harmincas éveinkig is elkísérhet. 

Legjellegzetesebb tünete mégiscsak a tompa, nem túl erős fájdalom, ami nem csak a fej egyik oldalára terjed ki, hanem mindkettőre, olyan az egész, mintha egy szoros övként zárná közre a fejünket. Kiterjedhet a válltájékra is. A fájdalom harminc perctől kezdve akár egy hétig is eltarthat. Szerencsére azonban nem akadályozza a napi tevékenységet. Ennek ellenére mégis korlátoz: csökken a koncentrálóképesség, rosszkedv jelentkezik, stb.) A tenziós fejfájás legtöbbször nappal jelentkezik, és jó hatással van rá egy kis friss levegőn eltöltött séta.

Oka nagyrészt még ismeretlen, az már azonban bizonyos, hogy mentális és fizikális problémák válthatják ki, mint például a fej- és nyakizmok feszülése, a stressz, vagy a rövid ideig tartó, megfeszített munka. Feltételezések szerint a valódi ok hátterében, a központi idegrendszerben a szervezet saját fájdalom elleni védekező mechanizmusának rendellenessége állhat.

Cluster fejfájás

A Cluster fejfájás jellemzője a migrénhez hasonlóan a féloldali, általában elég erős fejfájás, amit az autonóm(vegetatív) idegrendszer azonos oldali működészavarával magyarázható tünetek kísérnek. Attól Cluster, hogy halmozott rohamokban jelentkezik a fejfájás, szerencsére azonban a lakosságnak csupán 0,1 százalékát érinti. Erősen dohányzó, középkorú férfiaknál gyakoribb.

Rendszerint 20-30 éves kor körül kezdődik, 6-8 héten át tartó naponkénti fejfájásokkal. Az érintett személynél a fájdalom 1-2 órán át tart, azonban olyan erős, hogy akár a falba is tudná verni a fejét. Kísérőjelensége a könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás, a kötőhártya ereinek tágulata miatt a fájdalom oldalán a szem kissé vöröses. Krónikusabb formája ritka, viszont leginkább a nőket sújtja.

A szekunder fejfájások közé tartozik a rettegett agydaganat is, azonban ezek szerencsére ritkák.

Hogyan vészeld át a fejfájást?

Mint már említettük ilyenkor a kávé a legjobb barátod, viszont akkor sem jársz rosszul, ha a fürdőzés, váltózuhany, szauna kombót alkalmazod. A legpihentetőbb módja annak, hogy átvészeld az, hogy nyakig elmerülsz egy kád forró vízben és csak élvezed a súlytalanságot, a meleg ugyanis enyhíti a tenziós – és a feszült, merev izmok okozta fejfájást. A fürdővízbe tett rozmaring pedig serkenti a vérkeringést. Ha még nem hallottál róla, szólunk, hogy a váltott hideg-meleg lábfürdő segíthet a migrén elleni küzdelem során, a szaunázásnak pedig nyugtató és immunrendszer-erősítő hatása van.  A migrénesek inkább kerüljék, náluk ez kiváltó ok is lehet.
A sport nem csak sikerélményt ad, és segít az élet nehéz helyzetein átlendülni, hanem fejfájás során is érdemes igénybe venni szolgálatait. A rendszeres testmozgás, úgymint futás, kocogás, biciklizés, úszás remek megoldás a fejfájás enyhítésére, megelőzésére. Mint tudjuk, a fejfájások leggyakrabban stressz hatására alakulnak ki, a szexnek pedig hihetetlenül feszültségoldó hatása van. 

Ha sűrűn kínoz a fejfájás, érdemes kipróbálnod a jógát, és olykor-olykor meditálhatsz is. Azt talán már említenünk sem kell, hogy igyekezz minél több időt a friss levegőn tölteni, igyekezz minél több időt a megelőzésre, semmint a gyógyításra fordítani.
B. 

Forrás:webbeteg.hu, házipatika.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése