2013. június 19., szerda

The internship

Owen Wilson, vagy Adam Sandler, esetleg Johnny Depp azok közé az "aranyat tojó" színészek közétartoznk, akiknek már csupán a nevük kasszasikert hoz az adott film számára, amiben játszanak, szerepet kapnak. Úgy is mondhatnánk, hogy velük aztán nem lő mellé Hollywood, ha berakják őket egy vígjátékba akkor abból tuti siker lesz. 

A képen látható barátnőm osztotta meg velem pár napja a Gyakornokok című film trailerjét, és rögtön megtetszett. Az első pillanattól tudtam azonosulni a film alapkontextusával, miszerint 2 ember gyakornoki programba jelentkezik, hogy állást kaphasson. Azt hiszem teljesen ismerős a szituáció, a film a jelenlegi pályakezdők helyzetét is taglalja egy szinten.

Az alapsztori is teljesen logikus és követhető, 2 kiöregedett ügynök szemben a modern technika vívmányaival, elveszítik az állásukat, mert már nem képesek felvenni a versenyt az okosabbnál okosabb telefonokkal, számítógépekkel és egyéb berendezésekkel. Egyik napról a másikra felszámolják a munkahelyüket, ők pedig mehetnek amerre látnak. Úrrá lesz rajtuk a kétségbeesés, most mi lesz velük? Két öreg róka a nagyvilág forgatagában? Hogyan találnak állást? Kellenek ők egyáltalán valakinek? Főhőseink választás elé kerülnek. Az egyikük háza árverezés alá kerül, a másik "kényszermunkát" vállal, hogy megélhessen, míg nem jön az ötlet. Egy éjszaka az állások böngészése között az egyik főhősünk talál valamit, amit másnap be is jelent társának: legyenek gyakornokok a Google-nál. 

Az ötletnek köszönhetően természetesen számos vicces szituációba keveredik a két fazon, hiszen a modern technikán kívül esnek, kezdve a gyakornoki program interjújától, amit egy könyvtár gyermekrészlegén bonyolítanak le, a megérkezésig és így tovább. A Google főhadiszállásán szembesülnek azzal, hogy egy csapat iskolás zsenivel kell versenyezniük, a túlélésért küzdenek. A legjobb iskolát végzettek között már tényleg nem az számít, hogy ki honnan jött kitűnő eredménnyel, hanem, hogy milyen leleményes és hogyan tudja győzelemre vinni a csapatát. A több hetes gyakornoki program keretében számos feladat megoldásán keresztül bizonyíthatják rátermettségüket a csapatnak, és önmaguknak is. Hiszen nem könnyű egy mások által örökös vesztésre ítélt szerepből kilépni és mindent megváltoztatni. Versenyezni a fiatalokkal. Azonban a buktatók ellenére is akadnak szép pillanatok, egységgé kovácsolják a csapatot és közben remekül érzik magukat. 

A jó szórakozás mindenki számára garantált. A közel 2 órás filmet mi szinte végig nevettük, sokszor már kínunkban is, hiszen egy filmben mennyire egyszerű egy gyakornoki programba jelentkezni, majd munkát is kapni, a való életben sajnos még ahhoz is nagyon türelmesnek és kitartónak kell lennünk. Ez a film azonban, a maga vicces és mulattató módján azonban nagyon jó bizonyíték arra, hogy egy bizonyos idő elteltével se adjuk fel az álmunkat, küzdjünk érte, hiszen nem számít a kor, csak az, hogy mire vagyunk képesek, hogy elérjük azt. Owen Wilson és Vince Vaugn által betekintést nyerhetünk az amerikai munkaerőpiac világába és megtudjuk,hogy a számtalan buktató ellenére, amit egy gyakornoki program diktál, versenyezni mindenkivel, legjobbnak lenni a legjobbak között, képesek lehetünk győzni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése