2013. június 6., csütörtök

A könyvek szolgálatában


A cím alapján most biztosan arra következtettek, hogy ismét egy újabb, a már jól megszokott klisékkel teli írásra számíthattok, melyben az olvasás jelentőségét,fontosságát,horderejét, nevezhetjük ahogy akarjuk, taglaljuk, jól lehet valamelyest terítékre kerül, de a fő csapásvonal nem a szókincsed, ismereteid bővítésére épül. Kevés ilyen esetről hallani manapság, és ami a már említésre került tényezőkön túlmutat, mint az olvasás lehetséges előnyei, arról mindenképpen szót kell ejteni. Elöljáróban csak annyit mondanék: Bicicloteca. Hogy miről is van itt szó? 

Egy jelenségről, nemes kezdeményezésről, ami egy bizonyos Robson Mendonca nevű férfivel áll összefüggésben. Az egész sztori olyan, akár egy tündérmese, egy valóra vált álom. Ugyanis Robson nemrégiben még hajléktalanként élte mindennapjait Sao Paolo utcáin, ám egy napon a kezébe került Orwell – Állatfarm című regénye, ami majdhogynem egy csapásra megváltoztatta az életét. Az öntudatra ébredt állatok története olyannyira magával ragadta, hogy jómaga is öntudatra ébredt, következésképpen rendbe tette az életét. Nem élt többé az utcán, saját egzisztenciát teremtett. 

Úgy döntött, hogy megosztja sorstársaival is a könyveket, ekkor hozta létre a Bicicloteca elnevezésű, két keréken álló mobilkönyvtárat, vagyis az egész nem más, mint egy biciklis könyvtár. Egy éve, hogy útjára indult, támogatója egy nonprofit szervezet, s rendkívül sikeresnek mondható. Liberális elvek szerint működik, bárki kölcsönözhet ebből a nem mindennapi könyvtárból, személyes okmányok sem szükségesek hozzá. Továbbá a látogatók rendelkezésére áll napelemmel működő internet-hozzáférés, illetőleg a vakok és gyengén látók számára készült, speciális Braille-könyvek

A könyvtáros természetesen Robson Mendonca, aki saját példáján keresztül igyekszik ily módon támogatni a hajléktalanokat, s ezzel mintegy reményt adva arra, hogy az élet sokkal, de sokkal jobb is lehet. Láthatjátok tehát az említett példán keresztül, hogy a könyvek nem csupán szókincsed, íráskészséged javítják, hanem képesek a szó szoros értelmében megváltoztatni az életed. Arról azonban már nem szól a fáma, hogy az érintett személyek vissza is viszik-e a kölcsönzött könyveket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése