2013. június 25., kedd

Ensaïmada - A spanyol briós

Ha már tegnap spanyol területen barangoltunk a nyaralós rovatunkban, gondoltuk hogy hozunk egy jó kis spanyol receptet, amely az ibériaiak egyik kedvence az Escalivada-; az Aioli-; a Pa amb tomaquet-; a Crema Catalana-; valamint a Paella mellett. 
Egyszer volt szerencsénk megkóstolni ezt az ízletes finomságot, mikor az egyik kereskedelmi üzletlánc a kínálatára tűzte. Nagyon finom volt, és nagyon laktató. 
És most rákerestünk a receptjére, és találtunk is egy kiválót. 


Hozzávalók:
  • 50 dkg jó minőségű liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1/2 tk tengeri só
  • 4 dkg friss élesztő - én (kisebb méretű) csapott evőkanálnyi instant élesztőt használtam
  • 2-2,5 dl langyos tej
  • 2 tojás
  • 2 k olivaolaj
Ezenkívül:
  • 15 dkg sótlan sertés zsír - én vajat használtam - a kenéshez
  • porcukor meghintéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben (2 dl) és a többi hozzávalóval lágy kalácstésztát dagasztunk. Ha túl ragacsos a tészta, adunk hozzá még kevés lisztet, ha túl kemény, tejjel lágyítjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
10 egyforma darabra osztjuk és zsömlékre formázzuk őket (formázási update it ITT található), majd letakarva újra kelesztjük kb. fél órát. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk ovális alakúra (20x30) és megkenjük a puha zsírral/ vajjal. Feltekerjük sorban mindet, majd hosszában kissé megnyújtva csigába csavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Újból lekenjük őket vajjal, majd letakarva kelesztjük.
Az eredeti recept szerint másnapig kellene keleszteni. Én bő fél órát kelesztettem, amíg újra duplájára keltek és 13 perc alatt kisültek a 200 fokra előmelegített sütőben.

Jó étvágyat!
forrás:  http://jadekonyha.blogspot.hu/2009/08/ensaimadas-spanyol-brios.html

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése