2013. június 6., csütörtök

Teremts egzisztenciát egy fillér nélkül


Az esetleges szívinfarktusok, ájulások, netán rosszullétek elkerülése érdekében közölném, hogy nem, nem estem a fejemre, és még nem kerített hatalmába a tébolyultság. A viccet félretéve, az eset valóban megtörtént, méghozzá egy bizonyos Heidemarie Schwermer nevezetű hölggyel, aki jelenleg, 69 éves korában is pénz nélkül éli az életét. A nagy döntést közel 16 éve hozta meg, amikor is rájött: nem akar többé egy fityinget sem költeni. 

A világon minden bizonnyal páratlan, és roppant drasztikusnak bizonyuló életmódváltás nem volt teljesen megalapozatlan, 54 éves korában feladta elégedetlenséget kiváltó munkáját - ami számos egészségügyi problémájának volt okozója - eladta a házát, pénzét szétosztotta, ráadásként pedig a hitelkártyáit is visszaadta. Azóta pedig néhány személyes tárgyat és ruhát leszámítva az égvilágon semmit sem birtokol. Elérte tehát, hogy képes megállni a saját lábán, a világon szinte mindent befolyásoló eszköz, a pénz nélkül, ezt azonban megelőzte egy egy éves próbaidőszak. 

Megnyitotta Dortmund első, ún. „csere kör” hálózatát, vagyis egy boltot, ahová akárki betérhet és elcserélheti megunt, rég nem használt tárgyait, tudását bármi egyébre, például hajvágást egy matek korrepetálásért. Az adok-kapok elvnek köszönhetően egytől-egyig mindenki jól jár, az összes csere folyamat ingyen és bérmentve zajlik le. Egyszerűen hangzik, mégis nagyszerű, olyannyira, hogy Heidemarie elhatározta folytatja kísérletét, s ennek immáron 16 éve. 

Takarítást és házimunkát vállal, aminek köszönhetően a szállás is biztosítva van számára. Úgy véli, hogy a társadalom egyik legnagyobb hibája az, hogy az emberek többsége olyan munkát végez, amit egyáltalán nem szeret, a megkeresett pénzt pedig olyan dolgokra szórja el, amire nincs is igazán szüksége. „Rengeteg ember bírálhat téged annak alapján, hogy mennyi pénzt keresel. Véleményem szerint minden munka egyaránt fontos. Lehet, hogy nem kapsz érte túl sok pénzt, de sokat nyerhetsz, mint ember. Ez az én üzenetem.” Történetét könyvbe foglalta, és azt gondolom nem nehéz kitalálni mihez kezdett a keresett pénzzel: semmit sem tartott meg belőle. Te képes lennél a pénzmentes életre, boldogságod ily módon történő megváltására?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése