A hirtelen jött kánikula mindenki napjait alaposan felforgatja, valljuk be: egyszerűen nem tudunk mit kezdeni vele. Nehéz az átállás, a se tavaszból a rekkenő nyári hőségbe. Elviselni szinte lehetetlen, vagy a négy fal között vészeljük át a közel 40 fokos időjárást, vagy vízparton, ami ilyen esetben a legideálisabb választás. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is ügyelni kell, sőt, mi több, nyáron jóval többet fogyasszunk. Leleményességünket se veszítsük el, próbáljunk ki hűsítő italokat, hogy egy kis színt vigyünk a forró, nyári hétköznapokba.
Friss vegyes limonádé mézzel
Hozzávalók (1 főre):
1 db citrom
2 db narancs
1 db lime
3 ek méz
kb. 2 l víz
Elkészítés:
A mézet meleg vízben elkeverjük, majd feldaraboljuk kockákra a citromot, a narancsot, és a lime-ot. Beletesszük kancsóba, és összezúzzuk. Majd felengedjük vízzel, és hűtőbe tesszük, amennyiben jégkockát teszünk hozzá azonnal fogyaszthatjuk.
Költség: 250 ft
Almás jeges tea
Hozzávalók:
4 liter víz
6 evőkanál szárított gyümölcstea keverék vagy 4 filter gyümölcstea ( hibiszkusz, csipkebogyó)
2 citrom leve
5-6 ek méz
3 kisebb alma
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet és beáztatjuk a szárított teát vagy filtert. Amint kicsit hűlt, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a mézet is. A kapott keveréket lehűtjük. Ezt követően kockára vágjuk az almát és ezt is a teába áztatjuk. Vigyázat! A tea ne legyen forró, máskülönben megbarnul és megfő az alma.
Mentás limonádé
Hozzávalók (4 főre):
1,5 l víz
2 nagyobb vagy 3 kisebb citrom leve
cukor ízlés szerint
3 kis ág menta levelei
Elkészítés:
Első lépésben megmossuk a mentát, letépjük a leveleit és beletesszük egy üres ásványvizes palackba. Ezt követően tesszük bele a cukrot, a kifacsart citromok levét és felöntjük vízzel. Alaposan összerázzuk, hogy a cukor feloldódjon. Végül, de nem utolsó sorban pedig betesszük a hűtőbe, hogy átjárja a menta íze a limonádét.
Málnás, mézes limonádé
Hozzávalók (4 főre):
250 gramm málna
1 citrom leve
1 ek reszelt gyömbér
1 ek méz
0,75 l ásványvíz
Elkészítés:
Első lépésben összepürésítjük a málnát a citromlével, a gyömbérrel és mézzel. Ezt felöntjük a víz felével és összemixeljük, majd egy szitán átszűrjük. A kapott keveréket felöntjük a víz másik felével. Citromlével és mézzel ízlés szerint ízesíthetjük. Jégkockákkal tálalva máris fogyasztható.
Költség: 500 ft
Hozzávalók (4 főre):
1,5 l víz
3 db citrom
porcukor
1 db lime
5 dkg áfonya
menta
jég
Elkészítés:
Kancsóba öntünk vizet, 2 citrom kifacsart levét, pár szem áfonyát szétnyomkodva és cukrot. Ezek után beletesszük a karikára vágott lime-ot és citromot, mentát, a maradék áfonyát és ízlés szerint jégkockát.
Költség: 500 ft
Ízesítsd epres jégkockával a limonádéd
1,5 l víz
3 db citrom
porcukor
1 db lime
5 dkg áfonya
menta
jég
Elkészítés:
Kancsóba öntünk vizet, 2 citrom kifacsart levét, pár szem áfonyát szétnyomkodva és cukrot. Ezek után beletesszük a karikára vágott lime-ot és citromot, mentát, a maradék áfonyát és ízlés szerint jégkockát.
Költség: 500 ft
Ízesítsd epres jégkockával a limonádéd
Remekül funckionálhatnak az eperlekvár készítés során megmaradt gyümölcsök, ugyanis jégkockatartónkat, ha megtöltjük félbe vágott eprekkel majd felöntjük vízzel, sokkal mutatósabb és egyedibb jégkockával díszíthetjük az általunk elkészített üdítőitalokat, bár az eper nem feltétlenül kritérium, hiszen bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése