2013. június 29., szombat

Klikkek és bandák – a kiközösítés


„Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga a másikra felülről lenézni, amikor annak talpra állni nyújt segítő kezet.”                                                                                                             
Gabriel José García Márquez

Baráti csoportok vs Klikkek?

Először is tisztázzuk a különbségeket a kettő között; mert míg az egyik teljesen normális s jó folyamat addig a másik kialakulása egy magukat jobbnak tartó emberekből verbuválódott csapatnak köszönhető.
Az iskolába való beilleszkedés amúgy sem könnyű dolog, főleg ha csendes és visszahúzódó vagy, nem még akkor, ha mások piszkálását is el kell viselned.


Az egyenrangúság

A baráti társaságok alapja az egyenrangúság, egymás kölcsönös tisztelete és elfogadása. A baráti társaságok általában hasonló érdeklődésű emberek csoportja.  Rengeteg sikert, önbizalmat adhat egy ilyen társaság. Van hova tartozni, van valaki, aki meghallgat, aki segít a bajban, s így lehetőségünk nyílik megismerni mások értékrendjét és az emberi kapcsolatok működését. S nem utolsó sorban jól érzitek magatokat együtt. Nem szankcionálják, hogy szóba álljatok, s megismerkedjetek más emberekkel is.

A klikkekben szigorú hierarchia uralkodik. Nem a közös értékeken és egymás segítésén és támogatásán van a hangsúly, hanem azon, hogy milyen elvek alapján működjenek, kik kerülhetnek be és kik nem. Mert a tagoknak meghatározott módon kell viselkedniük ahhoz, hogy ne legyenek kegyvesztettek. A klikkekben lévők kiközösítéssel és a folyamatos beszólásaikkal megkeseríthetik mások életét, csak azért, mert jó tanulók, vagy éppen kevésbé azok, vagy a sportban nyújtott teljesítményük nem üti meg a mércéjüket, vagy éppen jóval felettük végeznek. Mert máshogy néznek ki, máshogy beszélnek, máshogy cselekednek, mint ők. Mert ŐK a jobbak, a felsőbbrendűek.

Sokan azt gondolják, hogy jobb egy klikkhez tartozni, mint kívülállónak lenni. Vonzza őket a népszerűség, és a kirekesztés gondolatától félnek. Mert hisz ki akarna kívülálló lenni, akit mindenki lenéz, aki mellé nem ülnek a padba? Senki.                                                                               
Később azonban rájönnek, hogy emiatt rengeteg nyomást, stresszt és szabályokat kell elviselniük. Elkezdenek aggódni azon, hogy ők mikor kerülnek ki, mikor lesznek újra „szürke kisegerek”.. S talán arra is rájönnek, hogy nem az igaz barátok veszik őket körül, mert az igaziak nem parancsolgatnak, s nem követelőzőek.                                                                               
S ahogy a többiek, a vezető is ugyan úgy aggódik saját népszerűsége miatt. Nem vesz be olyan embereket a saját kis „világába” akik veszélyeztetnék pozícióját.                                            

Vannak olyanok, akik rájönnek ezekre, s ki akarnak lépni. Ehhez nagyon nagy bátorság kell, de higgyük el, ha ezt megléptük, s szembenéztünk eddigi hibáinkkal és bocsánatot kérünk azoktól, akiket megbántottunk, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat!


Végül pedig pár tipp:

  1. Ismerd meg önmagad.
  2. Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak. Mindig tudd, merre tartasz, s mit akarsz elérni az életben.
  3. Bátran vállald a véleményedet. Csak azért ne változtass, mert másoknak nem tetszik, vagy, mert éppen ők az ellenkező állásponton vannak.
  4. Állj ki magadért! Ne hagyd, hogy lelkileg-fizikailag bántalmazzanak!
  5. Legyél nyitott új kapcsolatokra.


„Lehetsz bármilyen: félénk, szégyenlős, okos, kedves, vicces, őrült, menő vagy béna, csak legyél önmagad. Ha a többiek kizárnak a klikkjeikből, találj valaki mást, akivel jól érzed magad, akinek a társaságában magadat adhatod: ez a dolog kulcsa.”

Mindehhez sok szerencsét és bátorságot kívánok neked! Nem könnyű felvállalni önmagunkat, de érdemes!


Reni                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése