2013. június 6., csütörtök

Képzeld el, valósítsd meg!- avagy, mi minden történhet?


Világunk rohamos változása mellett az ember képzeletének immáron talán csak a csillagos ég szabhat határt. Vagy már az sem? Lassacskán elérkezünk arra a pontra ahol megszűnnek létezni a határok, nem lesz mit túllépjünk. Amióta Föld a Föld és betoppant a Homo sapiens sapiens, avagy Rousseau „felhúzta az első kerítést” és megjelent a magántulajdon, mint létező fogalom, de elég csak megemlíteni az ipari forradalmat, látható, hogy az idők kezdete óta elérjük amit akarunk, vagy legalábbis folyamatosan azon ügyködünk, hogy minden létező bennünket szolgáljon.

Egy roppant egyszerű példa: gondoltál már arra, hogy akár a városban, sétálás közben töltsd fel a mobilod vagy laptopod bárminemű elektronikai eszköz nélkül? Na jó, ez nem teljesen fedi a valóságot. A jövőben megtörténhet mindez akár az általad viselt pulóver, pontosabban az elektromos textil segítségével. A projekt mögött természetesen egy japán kutatócsoport áll, akik egy olyan póló létrehozásán dolgoznak, amely képes elektromos áramot tárolni a testünkön, melynek köszönhetően megoldható a már fent említett probléma. Az ok nyilvánvaló: minden nap viselünk valamit, és ennek a valaminek miért ne lehetne több funckiója is? – veti fel Li, az USC egyik professzora. 

Nemrégiben formát is öltött mindez és elkészült a világ első olyan pamutpólója, amelyik vezeti az áramot, a folyamat azonban nem áll meg, felvetődött a gondolat, hogy mi lenne, ha okostelefonjaink, táblagépeink, laptopjaink textilként összehajtogathatóak volnának?A következő: azt gondolom mindannyian voltunk már efféle szituációban, amikor is szentül meg voltunk győződve arról, hogy az a fránya busz 5 perccel később indul, és ennek megfelelően nem siettük el az indulást sem, majd mikor megérkeztünk a megállóba csodálkozva láttuk, hogy rajtunk kívül nincs ott az égvilágon senki. Nem volt igazunk, de a probléma nem óriási, a következő busz 20 perc múlva érkezik, nos, hogyan is üthetnénk el az időt? 

Dél-Korea erre is megadta a választ, mondhatni inkább a Tesco. Ugyanis a tavalyi évben megnyitotta kapuit a szöuli metró virtuális áruháza, de éppúgy buszmegállókban is megjelent. Lévén, hogy a metrót rengeteg ember használja, megközelítőleg napi tízezer, széles embertömegeket ér el. A dolog az úgynevezett wait marketing (várakozásmarketing) elven működik, vagyis a nagyvárosi emberek életritmusára épít, akik egész nap dolgoznak, és nincs idejük a vásárlásra. Ezért a termékek fotóit kiragasztották a metró falára, és egy ún. QR kóddal látták el őket, melynek beolvasása csak és kizárólag okostelefonnal történik. 

A rendelést (szkennelést) követően este, a munkaidő letelte után házhoz is szállítják a kiválasztott árut. Mindez Európába is elért, hiszen Barcelonában egy katalán üzlethálózat költözött a föld alá a vevőkör bővítésének reményében. Mit vonhatunk le következtetésként? Akár vásárolhatnánk is, ahelyett, hogy várakoznánk, de erre az opcióra kis hazánkban egy jó pár évet egészen biztosan várnunk kell.

És, ha ez még nem lenne elég a mesterséges intelligencia is a tetőfokára hágott egyre nagyobb tereket hódítva meg.  A japánok évről-évre biztosítanak minket afelől, hogy van még új a nap alatt, és nem létezik olyan, amit ők ne volnának képesek kitalálni és létrehozni. Erre azonban talán mégsem gondolt senki. Hazai viszonylatban nézve sincs  könnyű dolga azoknak manapság akik tovább szeretnének tanulni, és jelen esetben már nem csak a top egyetemekről és főiskolákról beszélünk, hanem úgy általában véve a helyzetről.

A nyelvvizsga és az emelt érettségik az alap kategóriába tartoznak, de ehhez nyugodt szívvel hozzácsaphatunk egy vagy két tantárgyból szerzett 100%-os érettségit is, de nem árt, ha ott voltunk a különféle országos tanulmányi versenyek döntőjében sem. Tokióban nem állt meg az élet, a kutatók egy olyan szuper intelligens robot megvalósításán dolgoznak, amelyik képes lesz teljesíteni a jövőben a Tokiói Egyetem felvételi vizsgáját. Az újítás 2021-re várható, és előreláthatólag 5 szakterület feladatait lesz képes megoldani. Azt azonban most is leszögezhetjük, hogy a mi helyzetünk ettől a szinte minden képzeletet felülmúló találmánytól sem lesz semmivel könnyebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése