2013. május 19., vasárnap

Szerethetjük a kávét - Íme néhány egészségre gyakorolt jótékony hatás

A legtöbb ember, ha feltennénk neki a kérdést, miszerint mennyire is gondolja ártalmasnak a kávé fogyasztást, csupa negatív tényezőt tudna felsorolni. A kételyek csökkenése érdekében azonban most jöjjön a pozitív oldal. Meglepő dolgokra derül fény a következőkben.


Kutatások bizonyítják, hogy a kávé növeli a teljesítőképességet és a frissességet, az alkalmanként való kávézóknál pedig a koffein fokozza az anyagcsere folyamatot. A kutatók szerint két csésze kávéban található koffein elfogyasztása a testedzés előtt akár 50%-al is csökkentheti a sportolás után jelentkező izomfájdalmat és izomlázat. A koffeint a gyógyszeripar előszeretettel hasznosítja például a fejfájás elleni tabletták hatóanyagaként, vagy az asztma, a szívgyengeség és a morfiummérgezés kezelésére is.

A koffeintartalmú élvezeti szerek (kávé, tea stb.) közös jellemzője, hogy megtalálható bennük a klorogénsav nevű vegyület. A klorogénsav a kávéban található kávésavval együtt megvédi a sejteket az oxidációtól, elősegítik az agyi neuronok működését, és normalizálják a vastagbél működését.

 
Az egészséges életmód hívei általában elutasítják a kávé fogyasztását, magas koffeintartalma és a szervezet savasítása miatt. Az utóbbi években végzett kutatások szerint egész sor betegség előzhető meg a kávé rendszeres fogyasztásával. Felvehetjük a harcot a stroke, a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór, a diabetes vagy éppen a dementia ellen is.
 

Kutatások szerint egy csésze kávé négyszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű zöldtea, de meghaladja a narancs, az áfonya, a málna vagy a citrus félék antioxidáns szintjét is. Az antioxidánsok nagy szerepet játszanak a testben található gyulladások csökkentésében, amely rengeteg egészségügyi probléma gyökerét jelenti a reumatikus megbetegedésektől kezdve, egészen a szívproblémákig.

Több kutatás is megállapította, hogy a kávéivás nem ártalmas a szív- és érrendszerre, sőt, még hasznos is lehet. A nagy mennyiségű antioxidáns következtében hat jótékonyan a kávé a szív működésére is. Norvég kutatók szerint, akik naponta 1-3 csésze kávét fogyasztanak rendszeresen, azok között 24%-kal kisebb a szívbetegségek kialakulásának veszélye szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Az ötnél is több kávét kortyolók esetében az arányok már nem változtak szignifikánsan a kutatók szerint.


A kávé segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is. Az eredmények a kávéfogyasztás mértékével egyenes arányban javultak: a napi 4 csészével fogyasztók estében 28%-kal, míg a 6 csészével fogyasztóknál már 35%-kal kisebb a kockázata a 2-es típusú diabétesznek.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a kávé milyen hatással bír az időskori dementiára és az Alzheimer-kórra. Az adatokat összevetve arra az eredményre jutottak, hogy a naponta 3-5 csésze kávét ivók között 65%-kal kisebb volt ezen betegségek kialakulásának veszélye, a kávét kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem fogyasztókkal szemben. A teafogyasztóknál semmiféle eltérést nem tudtak kimutatni ez ügyben.

Több tanulmány szerint a kávé fogyasztása a vastagbél mirigydaganatának, illetőleg a végbél- és a májrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti, valamint a bőrrák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszik.


Azonban a kutatók figyelmeztetnek rá, hogy ha valaki több csésze kávét iszik naponta, és mindegyikbe több kanál cukrot tesz, azzal megnöveli az elhízás veszélyét, hosszú távon pedig 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat nála. Továbbá, akik sokat kávéznak, azok gyakran dohányoznak és alkoholt is fogyasztanak mellette, így növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyeit. Azok, akik több kávét fogyasztanak, hajlamosabbak elhanyagolni a testmozgást a kevesebb kávét fogyasztókhoz képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése