A legtöbb ember, ha feltennénk neki a kérdést, miszerint mennyire is gondolja ártalmasnak a
kávé fogyasztást, csupa negatív tényezőt tudna felsorolni. A kételyek
csökkenése érdekében azonban most jöjjön a pozitív oldal. Meglepő dolgokra derül fény a következőkben.
Kutatások bizonyítják, hogy a kávé növeli a teljesítőképességet és a
frissességet, az alkalmanként való kávézóknál pedig a koffein fokozza az
anyagcsere folyamatot. A kutatók szerint két csésze kávéban található
koffein elfogyasztása a testedzés előtt akár 50%-al is csökkentheti a
sportolás után jelentkező izomfájdalmat és izomlázat. A koffeint a
gyógyszeripar előszeretettel hasznosítja például a fejfájás elleni
tabletták hatóanyagaként, vagy az asztma, a szívgyengeség és a
morfiummérgezés kezelésére is.
A koffeintartalmú élvezeti szerek (kávé, tea stb.) közös jellemzője,
hogy megtalálható bennük a klorogénsav nevű vegyület. A klorogénsav a
kávéban található kávésavval együtt megvédi a sejteket az oxidációtól,
elősegítik az agyi neuronok működését, és normalizálják a vastagbél
működését.
Az egészséges életmód hívei általában elutasítják a kávé fogyasztását,
magas koffeintartalma és a szervezet savasítása miatt. Az utóbbi években
végzett kutatások szerint egész sor betegség előzhető meg a kávé
rendszeres fogyasztásával. Felvehetjük a harcot a stroke, a daganatos
betegségek, az Alzheimer-kór, a diabetes vagy éppen a dementia ellen is.
Kutatások szerint egy csésze kávé négyszer annyi antioxidánst tartalmaz,
mint a hasonló mennyiségű zöldtea, de meghaladja a narancs, az áfonya, a
málna vagy a citrus félék antioxidáns szintjét is. Az antioxidánsok
nagy szerepet játszanak a testben található gyulladások csökkentésében,
amely rengeteg egészségügyi probléma gyökerét jelenti a reumatikus
megbetegedésektől kezdve, egészen a szívproblémákig.
Több kutatás is megállapította, hogy a kávéivás nem ártalmas a szív- és
érrendszerre, sőt, még hasznos is lehet. A nagy mennyiségű antioxidáns
következtében hat jótékonyan a kávé a szív működésére is. Norvég kutatók
szerint, akik naponta 1-3 csésze kávét fogyasztanak rendszeresen, azok
között 24%-kal kisebb a szívbetegségek kialakulásának veszélye szemben
azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Az ötnél is több kávét
kortyolók esetében az arányok már nem változtak szignifikánsan a kutatók
szerint.
A kávé segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében
is. Az eredmények a kávéfogyasztás mértékével egyenes arányban
javultak: a napi 4 csészével fogyasztók estében 28%-kal, míg a 6
csészével fogyasztóknál már 35%-kal kisebb a kockázata a 2-es típusú
diabétesznek.
A kutatók azt is vizsgálták, hogy a kávé milyen hatással bír az időskori
dementiára és az Alzheimer-kórra. Az adatokat összevetve arra az
eredményre jutottak, hogy a naponta 3-5 csésze kávét ivók között 65%-kal
kisebb volt ezen betegségek kialakulásának veszélye, a kávét kis
mennyiségben, vagy egyáltalán nem fogyasztókkal szemben. A
teafogyasztóknál semmiféle eltérést nem tudtak kimutatni ez ügyben.
Több tanulmány szerint a kávé fogyasztása a vastagbél mirigydaganatának,
illetőleg a végbél- és a májrák kialakulásának kockázatát is
csökkentheti, valamint a bőrrák kialakulásának megelőzésében is fontos
szerepet játszik.
Azonban a kutatók figyelmeztetnek rá, hogy ha valaki több csésze kávét
iszik naponta, és mindegyikbe több kanál cukrot tesz, azzal megnöveli az
elhízás veszélyét, hosszú távon pedig 2-es típusú cukorbetegség is
kialakulhat nála. Továbbá, akik sokat kávéznak, azok gyakran dohányoznak
és alkoholt is fogyasztanak mellette, így növelik a szívbetegségek
kialakulásának esélyeit. Azok, akik több kávét fogyasztanak,
hajlamosabbak elhanyagolni a testmozgást a kevesebb kávét fogyasztókhoz
képest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése