2013. május 20., hétfő

Legújabb hobbink a futás

A Kókuszos Rózsa mai cikkében egy olyan hobbit vettem újra elő és poroltam le, amelyről már mindenki azt hiszi, hogy eleget tud. Mégpedig a futásról. Ízelítő gyanánt következzék minden, amit erről a sportágról kezdésként, illetve kezdő futóknak tudni érdemes.


Ha a futásról beszélünk, elsőként természetesen nem az edzőtermek futópadjaira gondolunk. A kellő motiváltság elérése érdekében először szükséges minden felmerülő képzelgést, téveszmét, kételyt eloszlatni, hogy minél lelkesebben szelhessük a kilométereket. Ebben kíván segítséget nyújtani az alábbi cikk is. Mint már említettem, fontos, hogy kellőképp motivált legyen a célszemély, hiszen, ha ez nincs meg, ki sem fogja dugni az orrát a lakásból. Iktassuk be napra pontosan hétköznapjainkba a futást a nagyobb eltökéltség érdekében. Szokjunk le a kifogások gyártásáról, hiszen aki folyton ezt teszi, az valójában nem is akarja igazán elkezdeni. Ha barátok híján egyedül kell nekivágnunk, nincs mese, meg kell tenni, később még megköszönjük magunknak!


Amennyiben most kezdjük nem szükséges világmegváltó terveket szövögetnünk. A lényeg, hogy kezdje mindenki kicsiben, heti 2-3 20 perces futással, végül eljut majd oda, ahová rendszeresen futó társaik is. Ez esetben már napi 1 óra futásról is beszélhetünk.  Gyakori hiba kezdő futóknál, hogy már a legelső alkalommal túl gyorsan szeretnének futni. Mindenki számára ajánlatos egy induló tempót kialakítani, melyet később fokozatosan tud növelni, illetve, ügyeljünk arra, hogy a sebesség helyett inkább az időtartam növelésére fektessük a hangsúlyt, így könnyebben tudjuk tartani a saját magunk által felállított korlátokat. Futás előtt kerüljük a nehezen emészthető ételek fogyasztását. Abban az esetben, ha megoldható, előtte 2 órával már csak könnyen felszívódó ételeket együnk.


A bemelegítés ne maradjon el, hiszen ennek során már egy olyan állapotba kerülhet szervezetünk, melybe a futás alatt is, felpörög a szívműködés, a légzés, illetve a vérkeringés. Emelkedik az izmok hőmérséklete, kitágulnak a hajszálerek és megindul az izzadás folyamata. A technikai részénél mindenképpen meg kell említeni a cipőt, ami ugyebár futás esetén a legjobb barátunk. A megfelelő lábbeli kiválasztására ügyeljünk, ha kell, költsünk rá egy kicsivel többet. Így megelőzhetjük az esetleges izületi, derék vagy térdfájdalmakat a későbbiek során.

Rendkívül fontos szempont, hogy ne kényszer legyen számunkra, egy kötelesség, hanem örömforrás. Amennyiben valóban komoly szándékkal rendelkezünk az időjárás se tántorítson el bennünket.  Ha hissszük, ha nem, a futás egyik előnye mindamellett,hogy könnyedén megszabadulunk fölös kilóinktól költségmentesen, magunk mögött hagyjuk nem kívánt gondolatainkat is, stressz mentessé válunk. Hogyan lehetséges mindez? A tudatállapot módosulásával az érzelmi aktivitás fokozódik, ez indítja el az endorfin termelődését a szervezetben, valamint a stressz hormonszintet csökkentő sejtek működését is fokozza. Csakhogy ez még nem minden.


Kutatók szerint 30-40 %-kal kisebb a cukorbetegségek kockázata, 20-40%-kal pedig a rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága csökken, továbbá jelentős mértékben fogy annak a valószínűsége is, hogy idősebb korunkra csontritkulás alakuljon ki vagy szívinfarktus, esetleg trombózis. Jótékonyan befolyásolja a légzési-és keringési rendszert. Az egyenletes terhelés hatására a szervezet anyagcseréje tíz-húsz, az izomanyagcsere viszont ötvenszeresére is emelkedhet. Elengedhetetlen „kellék” egészségünk megőrzéséhez.

Nem kapcsolódnak hozzá előítéletek, hiszen nemtől és kortól függetlenül bárki elkezdheti koptatni az útpadkákat. A legtöbb sport alapja, tehát nem árt, ha kiegészítésként, állóképességünk növelése érdekében heti néhány alkalommal futni indulunk. A testsúly csökkenésével párhuzamosan nő az önbizalmunk is, rendkívül jó lehetőség társas kapcsolatok építésére is.  Azonban a számos remek tulajdonsága ellenére létezik egy hátránya is: mielőtt valaki rástartolna kellő mértékű akaratot is magára kell szednie, máskülönben könnyedén kudarcot vallhat az illető. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése