2013. május 22., szerda

A jelen mámorító hatalma – Most jó filmkritika



Ki lenne képes arra, hogy 16 évesen lemondjon mindarról, amiért foggal-körömmel harcol milliónyi ember nap, mint nap? Ki intene be önként a világnak és mondaná azt, hogy köszönöm szépen, ennyi elég volt? Meggyőződésem szerint kevés jelentkező akadna, azonban az bizonyos, hogy képtelen helyzeteket produkál az élet és ennél már csak a ránk osztott szerep lehet abszurdabb: egy betegség mindent felboríthat, s ami korábban jó volt, átértékelődhet. Egy szempillantás alatt előtérbe kerül a jelen.



A legtöbbünknek eszébe sem jutna, hogy egy pillanatig is elgondolkozzon azon, mit tenne, ha gyógyíthatatlan betegségben szenvedne. Tessa Scottnál leukémiát diagnosztizálnak, s mindössze néhány hónap van hátra az életéből. 16 évesen szembe kell néznie a betegséggel, s a ténnyel, hogy rövidesen minden véget ér. A kemoterápiának köszönhetően elviselhetetlen fájdalmai vannak, így kénytelen meghozni egy döntést: abbahagyja a kezelést annak érdekében, hogy fájdalommentesen tölthesse el élete utolsó hónapjait.



Azonban míg más könnyekben kitörve rettegéssel telve várná halálát Tessa nem omlik össze. Megbékél halálával és méltósággal várja azt. Ám előtte még összeállít egy listát, tele olyan dolgokkal, amik teljesítése nélkül egyszerűen nem halhat meg. A lista első pontja a szüzességének elvesztése, de van itt még olyan, mint megszegni annyi szabályt, amennyit csak lehetséges, igent mondani mindenre, drogokat kipróbálni, híresnek lenni, utazni és a listán szerepel többek között még az is, legyenek együtt a szülei. Merész és hétköznapi vágyak sokasága is egyben.



Úgy gondolja, betegsége minden alól felmenti és nekilát a listán szereplő pontok eszeveszett módon történő megvalósításának, melyek között ugyebár számos olyan található, ami nem legális. Tessa kitartónak bizonyul és még az sem veszi el a kedvét, ha néha kissé másként történnek a dolgok. Gátlástalanul élvezi a még rendelkezésre álló idejét, hiszen az élet pillanatok sokasága. Nem szabad hagynunk, hogy elrohanjanak mellettünk, meg kell ragadunk a lehetőségeket és élni velük, amíg módunkban áll. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy Tessának csodás dolgokban lesz része a listán szereplő pontok megvalósítása által és rengeteg emlékkel gazdagodva békében távozhat. Mert, akart és mindent megkapott betegsége dacára. 

Néhanapján érdemes ilyen témájú filmeket is megnézni a moziban, hiszen legnagyobb előnyük az, hogy gondolkodásra bírnak bennünket. Kizökkenthetnek jelenlegi állapotunkból és cselekvésre sarkallhatnak. Hiszen jobb későn, mint soha, nemde bár?


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése