2013. december 2., hétfő

Szépülj élesztővel



Nagyon sok olyan dolog van, amiről még csak nem is sejted, hogy milyen hasznos tulajdonságai vannak, és, hogy mennyit segíthet rajtad. Ezúttal is egy olyan csodaszert szeretnék bemutatni Neked, ami az évtizedek során sajnos méltatlanul feledésbe merült. Az élesztő jótékony hatásairól nagyanyáink ódákat zengtek egykoron, ismerkedjünk most mi is meg vele.

Mint azt bizonyára Te is tudod, az élesztőt a szépségipar előszeretettel hasznosítja. Számtalan szépségvitamin adaléka, hiszen jótékony hatással bír a bőr, a haj és a köröm egészségére. Önmagában azonban kevesek fogyasztják. Most azonban itt az idő megfeledkezned arról a sztereotípiáról, miszerint az élesztőt csak a sütés során használhatod! Véleményem szerint az élesztő messze a legtermészetesebb és leghatásosabb szépítőszer. De milyen tulajdonságai is vannak?


Vitaminbomba
Az élesztő kitűnő fehérjeforrás, hiszen az élesztőgombák 50%-a fehérje. Mindemellett tizenhét vitamint is (kivéve az A-, E-, C- vitaminokat) tartalmaz, illetve az összes B vitamint magában foglalja. Utóbbiak egyébként az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek. Ebből következik, hogy az élesztő remek stressz oldóként is funkcionál, a B12 vitamin pedig vérszegénység esetén különösen javallott.

Fellelhető benne továbbá a vas, kálium, kalcium, foszfor, nátrium valamint a kén is. Annak ellenére, hogy tartalmaz foszfort is, fogyasztása esetén ajánlatos étrendünket további kalciummal kiegészíteni. Noha a foszfor és a kalcium együttesen fejti ki hatását, mégis előfordulhat, hogy kalciumot von el a szervezetből. A csontritkulásban szenvedők tehát figyeljenek erre.

Szép haj, tiszta arcbőr
Köztudomású, hogy az élesztő igen hatásos a pattanások ellen, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően még a gyulladt mitesszerekkel is megbirkózik. Számos házilag elkészíthető pakolás hozzávalója. Fogyaszthatod magában is, de ha közvetlenül a bőrrel érintkezik csodákra képes. Bőrregeneráló, állaga miatt gyengéden radírozza az arcot, így a mitesszerek mellett könnyedén megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől is. 

Nyugtató arcpakolás:
Ehhez nem lesz szükséged másra, mint egy csomag élesztőre és némi tejre. Egy kis tálkában annyi tejjel keverd el az élesztőt, amennyit az felvesz. Fontos, hogy kenhető, de ne folyós legyen. Ezt követően kend az arcodra. Negyed óra alatt rászárad a bőrödre, majd langyos vízzel mosd le.

Natúr hajpakolás:
Minden hajtípus számára hasznos lehet az alábbi hajpakolás, hajhullás és roncsolt, töredezett hajvégek esetén remekül szuperál. Fogj egy evőkanál friss élesztőt, keverd el egy kevéske langyos vízzel, majd hajmosás előtt kend be a hajad a pakolással. Ezek után tegyél egy zuhanysapkát, vagy zacskót a fejedre, tekerd törülközőbe, és 15-20 perc elteltével öblítsd le. Végezetül samponnal most meg a hajad. 

B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése