Az orvost távol tartja – szól a
mondás. Egyike legalapvetőbb gyümölcseinknek, de vajon tudjuk-e, hogy milyen
előnyöket is tartogat?
Az alma fogyasztása különösen
előnyös az őszi hideg időjárás beköszöntével, és egyébként is. Fontos és
ajánlott kismamák, gyermekek számára. Holland és svéd kutatók szerint ugyanis
terhesség alatt az alma rendszeres fogyasztása csökkenti a születendő
gyermeknél az asztma kialakulásának esélyét. Az alma héjában található
vitaminok pedig erősítik az immunrendszert, rákmegelőző- és gyulladáscsökkentő
hatással bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, valamint
védik a májat is.
Azonban ez még messze nem minden.
A nyers, finoman reszelt alma ellenszere lehet a különböző eredetű hasmenéseknek,
a vérhasnak és a paratifusznak is. Nem hiába övezte tisztelet a távoli múltban
ezt a gyümölcsöt, egykor még a gyógynövények közé is sorolták. Számtalan eddig
felsorolt hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre, az agy és a vese
működésére is. Amennyiben éppen úgy tartja kedvünk, lé formájában is
fogyaszthatjuk, ebben az esetben a láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság és
köszvény előfordulási gyakoriságát csökkenthetjük.
Az alma héja mellett
természetesen a húsa is értékes vitaminokat, úgynevezett pektineket tartalmaz.
Én most ezért egy igen hatásos, és nem mindennapi felhasználását szeretném a
fejfájósabbak figyelmébe ajánlani. Kevesek által ismert, de egy próbát
mindenképpen megér. Reggelente vágjunk négyfelé egy almát, távolítsuk el a
magházát. A szeleteket finoman sózzuk meg, majd fogyasszuk el. Ezt követően, ha
lehet, egy óráig ne fogyasszunk mást. A kúrát érdemes legalább 10 napig
tartani, de ha, úgy tartja kedvünk ez lehet 2-3 hét is. Már akár évi egy
kúrával is megelőzhető a gyakori fejfájás.
B.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése