2013. december 2., hétfő

Naponta egy alma..



Az orvost távol tartja – szól a mondás. Egyike legalapvetőbb gyümölcseinknek, de vajon tudjuk-e, hogy milyen előnyöket is tartogat?

Az alma fogyasztása különösen előnyös az őszi hideg időjárás beköszöntével, és egyébként is. Fontos és ajánlott kismamák, gyermekek számára. Holland és svéd kutatók szerint ugyanis terhesség alatt az alma rendszeres fogyasztása csökkenti a születendő gyermeknél az asztma kialakulásának esélyét. Az alma héjában található vitaminok pedig erősítik az immunrendszert, rákmegelőző- és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, valamint védik a májat is.

Azonban ez még messze nem minden. A nyers, finoman reszelt alma ellenszere lehet a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak is. Nem hiába övezte tisztelet a távoli múltban ezt a gyümölcsöt, egykor még a gyógynövények közé is sorolták. Számtalan eddig felsorolt hatása mellett jótékonyan hat az emésztésre, az agy és a vese működésére is. Amennyiben éppen úgy tartja kedvünk, lé formájában is fogyaszthatjuk, ebben az esetben a láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság és köszvény előfordulási gyakoriságát csökkenthetjük.


Az alma héja mellett természetesen a húsa is értékes vitaminokat, úgynevezett pektineket tartalmaz. Én most ezért egy igen hatásos, és nem mindennapi felhasználását szeretném a fejfájósabbak figyelmébe ajánlani. Kevesek által ismert, de egy próbát mindenképpen megér. Reggelente vágjunk négyfelé egy almát, távolítsuk el a magházát. A szeleteket finoman sózzuk meg, majd fogyasszuk el. Ezt követően, ha lehet, egy óráig ne fogyasszunk mást. A kúrát érdemes legalább 10 napig tartani, de ha, úgy tartja kedvünk ez lehet 2-3 hét is. Már akár évi egy kúrával is megelőzhető a gyakori fejfájás.

B.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése