2013. december 3., kedd

Jodi Picoult: Törékeny



Jodi Picoult az Egyesült Államok ünnepelt bestseller-szerzője. Eddigi pályafutása során mintegy 16 regénye jelent meg, melyekkel számos díjat is nyert, továbbá kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat. A hazai könyvkiadók közül az Athenaeum kiadó gondozásában jelennek meg könyvei, a címben már említett Törékeny is.(Angolul megjelent Handle with care címmel)

Töretlen népszerűsége ellenére én még nem hallottam róla, csupán ismerős ajánlásából. „- Ő nagyon jó, nekem tetszik. A regényei valós történeteken alapulnak és nagyszerű stílusa van!”  Ez valóban is így van.  Egyszerű és letisztult, de mégis szenzációs stílusban vesz górcső alá olyan kérdéseket, amelyek a társadalom nagy részét érinthetik. A Törékeny című mű olyan kérdéseket vet fel, miszerint van-e a fogyatékosok és az egészséges emberek élni való joga között különbség? Egyáltalán mit is jelent a szó maga, fogyatékos? Jelent-e számára bármilyen negatív megkülönböztetést, van-e hatása szellemi képességeire, teljesítményére? Hiszen tudjuk jól, a világ számos részén él olyan fogyatékkal született személy, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt valamilyen területen. Tehát hátrányt jelentene számára az, hogy él? Netán azért, mert fogyatékosnak született meg kellett volna halnia?

Itt kapcsolódik a képbe az abortusz fogalma is. A történetben egy anya vívja harcát. Elsősorban azért, hogy gyermeke születhessen, majd azért, hogy életben maradhasson és biztosíthassa a számára a szükséges életkörülményeket, de nem mindegy, hogy milyen áron. A szóban forgó édesanya nagyon szeretne kisbabát, végül hosszas próbálkozás után Charlotte megfogan. Boldogság övez i a babavárás mindennapjait, örömben telnek el a hetek, egészen a 18. heti ultrahangig, amikor is közli Charlotte nőgyógyásza, egyben legjobb barátnője, hogy mutat némi rendellenességet a felvétel. A huszonhetedik héten kiderül, hogy a baba súlyos csonttörékenységgel jön majd a világra. 

A csonttörékenységnek számos fajtája van, és még nem tudni mi vár a még meg nem született Willow-ra. Túléli-e egyáltalán a saját születését? És ha igen, hogyan fognak majd élni ezután? Milyen nehézségek várnak majd rá? S hogyan birkózik meg maga az édesanya a ténnyel, miszerint sosem adhat meg majd mindent gyermeke számára bárhogy igyekszik is? Hat éves koráig Willow-nak hetvenöt csontja törik el, akár még egy tüsszentés is életveszélybe sodorhatja. A család, de főként az édesanya állandó riadókészültségben él. A korábban idilli, harmonikus életük gyökeresen megváltozik. Charlotte előző házasságából született lánya, Amelia is veszélyesebbél veszélyesebb módszerekkel igyekszik felhívni magára az időközben Willow-ra irányult figyelmet.  Ám ami hátrány, az lehet a legnagyobb ajándék is a család számára.


Kérdés ugyebár, hogy mi számít teljes életnek és mi hátrányosnak. Az osteogenesis imperfecta nevű betegség viselői jóval nagyobb szellemi kapacitással bírnak, mint egészséges társaik, mondhatni az agyuk dolgozik helyettük, ha más testrészük nem is működik megfelelően. Ajándék-e vagy teher a létezésük? Charlotte úgy dönt, hogy orvosi műhibapert indít egykori szülész-nőgyógyásza Piper ellen orvosi gondatlanság miatt. A per értelmében, ha az orvos időben felhívja a rendellenességre a figyelmét, még elvetetheti gyermekét. De valóban ezt akarja? Miért teszi ezt Charlotte? Elítélhető-e az anya, aki azért száll harcba a családjával, a világgal és saját magával is, mert biztonságban szeretné tudni gyermekét? 

A pernek köszönhetően fokozatosan széthullik minden, majd a végén minden összeáll. Örömteli és szomorú pillanatok váltják egymást a könyvben. A per végkimenetele valahol ott lóg a levegőben, de mégsem számít rá az ember, hogy tényleg bekövetkezik. Az Egyesült Államok eddigi legnagyobb összegű kártérítési perét nyerik meg, de vajon megérte-e vállalni a kockázatot és végre békében élhet-e a család? Jodi Picoult minden szereplő szemszögéből bemutatja a szövevényes történetet, és mutatja meg azt, hogyan képes világokat megmozgatni egy anya a puszta szeretetével.

B.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése