2013. október 7., hétfő

X-Faktor kritika- Ismét egy újabb évad



Vastag Csaba, Kocsis Tibor és Oláh Gergő győzelme után egy újabb évaddal nyitotta meg kapuit Magyarország tehetségei előtt az X-Faktor 4, mely idén szeptember elején került először adásba az RTL Klub műsorán. Idén számos változtatásnak lehettünk tanúi, ugyanis a tavalyival ellentétben nem csak szólóban lehetett jelentkezni, hanem adott volt a lehetőség a csapatok számára is. 

Emellett még, a mentorok is mások lettek. Hogy őszinte legyek, ez nem tetszik nekem, mert az egy dolog, hogy Nagy Feró, Malek Miklós és Keresztes Ildikó negyedik alkalommal már nem vállalta el, de én nem vagyok kibékülve teljesen az újakkal. Tudom, hogy mindannyian tehetségesek a szakmájukban, de számomra így akkor sem az igazi –Geszti Péter mellett idén Tóth Gabi, Szikora Robi és Alföldi Róbert kapott mentori széket a műsorban. 

Igazából, én csak az első két évadot kísértem figyelemmel, mert a harmadikban már a táborban kiesett, akinek drukkoltam, egy olyan személlyel szemben, akit be sem kellett volna választani plusz főként. Szóval ezután már nem is érdekelt igazán, és valószínű volt, hogy idén is férfi nyeri, mert az RTL Klub műsoraiban eddig sosem nyert még nő. Oláh Gergővel nincs semmi bajom, hisz nagyon megérdemelte, egy nagyon tehetséges énekes, akit szerintem sosem fog a hírnév rossz útra terelni, de ismét sokszor nem tudtam elfogadni a mentorok döntéseit.  Biztos sokan vagyunk így ezzel.




A műsorvezetők személye is megváltozott, mivel Ördög Nóra úgy döntött, hogy inkább babázik. Ezért Lilu és Ben vette át a helyét. Bár sokat nem csináltak még eddig, nem hiszem, hogy sokkal jobbak lesznek ők ketten, mind eddig Nóra.  



Mivel végre volt egy kis időnk, gyorsan végignéztük a válogatókat és a tábort, de nem túlságosan kötöttek le minket. Volt, hogy úgy unatkoztunk, mint a mentorok. Volt, hogy nem értettük ezt a személyt miért nem engedik tovább, esetleg miért igen… De volt olyan is amikor egyet értettünk velük. Na, szóval akkor bővebben…

Idén is több ezren jelentkeztek annak reményében, hogy a mentorok idén bennük találják meg az X-Faktort. Azonban amennyivel többen voltak, annyival többen is voltak ’tehetségtelenek’ – hogy szebben fogalmazzunk. 

Úgy gondolom, hogy voltak olyanok is, akiket maximum azért biztattak jelentkezésre, hogy végre rájöjjenek, nincs jó hangjuk, és ne fárasszák a szomszédokat a kornyikálásukkal. De vannak olyan személyek, akiket még ez sem tudott eltántorítani és az előző csalódások után is, újra megpróbálták - ki sikeresen, ki sikertelenül. (Vagy éppen a show készítői bíztatták őket jelentkezésre a nagyobb nézettségszám okán, hiszen ugye nem gondoljátok, hogy saját maguk döntöttek a leégés mellett.)

Azt főleg nem tudjuk, miért jelentkeznek olyanok a műsorba, akik egyébként is koncerteznek és ismert személyek, mert így elveszik a helyet az olyanoktól, akik szeretnének tényleg bekerülni és ismertté válni a köztudatban. Gondolok itt Bozsek Márkra(Barátok közt) és Szabó Ádámra(Csillag Születik második helyezettje volt).Ezek után, ha megnyerik, akkor nem tudhatják, hogy tényleg azért van-e, mert az emberek kedvelik a hangjukat, vagy éppen csak azért mert ismerik és elismerik őket eddigi tevékenységük alapján.

Szinte alig- alig bukkant fel egy két tehetség a válogatók során, - legalább is abban a műsorban, ami adásba is került-, s el kell, hogy mondjam, kedvencem nem igen lett. Az első igazán tetsző produkciót is csak a második válogatón fedeztem fel, Batánovics Lili személyében, akinek nagyon szép hangja van, számomra tényleg olyan volt, mintha Whitney Houston énekelte volna a dalt. 

A harmadik és negyedik műsor nem sok említésre való dolgot tartalmazott, sorra jöttek a tehetségtelen előadók, akiknek már a mentorok is megmondták a magukét- igazuk volt.  Volt olyan is, akit azért küldtek el, mert sokat táncolt, esetleg a kinézete miatt, de szerintem ez nem egy olyan műsor ahol azt kellene nézni, hogy ki hogy néz ki, hanem azt hogy van-e hangja, és ha igen, akkor mit lehet kihozni belőle.

Azt is elég lehangoló volt látni, amikor mutatták a lelátót, és ahogy tapsolás közben látszott némelyik emberen az, hogy annyira, de annyira unja az egészet. Lehangoló azt tudni, hogy mindent csak azért tesznek, mert mutatják nekik, és mert statiszták…

A válogatók során nagyon bírtuk Szikorát az értetlenségével, azzal, hogy teljesen el volt varázsolódva, és többször is megkérdezte a versenyzőktől a nevüket, korukat és lakhelyüket. Egyáltalán nem volt képben. Az meg már csak hab volt a tortán, amikor a Gesztivel való játék közben fogalma sem volt arról, hogyan kell Kő-Papír-Ollózni.

A legaranyosabb az összes válogató során pedig az volt, amikor az egyik versenyző, Kiss Virág kislánya is felment a színpadra Bennel, az anyukája előadása után és elénekelt egy kis dalt. :)

Mivel elfogytak a versenyzők, ezért kezdődhetett a tábor, aminek az első napja előtti este a versenyzők szórakozása közben a mentorok kiválasztották a 150 személyből azt a 100 személyt és csapatot, akiket tényleg meg akarnak hallgatni a táborban. Az első nap arról szólt, hogy a 100 főt 50 főre csökkentik, ami Alföldi Róbert szavait idézve, a ’ jószívűségük miatt’ 60 fő volt. Az volt a különbség az eddigi évadoktól, hogy a produkciók után azonnal meg is mondták a versenyzőknek, hogy ki megy, és ki marad. Ebből választották ki a tábor második napján azt 24+1 főt, akit elvittek a Mentorok Házába. 

De csak 12 személy az, aki tovább juthat a hétvégi élő showba. A legjobb 12 pedig: 

Szikora Róbert és a Csapatok
Fat Phoenix
ByTheWay
MDC

Geszti Péter és a 25 év felettiek
Bozsek Márk
Danics Dóra
Krasznai Tünde


Alföldi Róbert és a Lányok
Batánovics Lili
Eckert Anikó
Péterffy Lili

Tóth Gabi és a Fiúk


Csordás Ákos
Szabó Ádám
Tóth Marcell



Ti egyetértetek velük? Vagy kiket vittetek volna az élő showba?

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése