2013. október 2., szerda

Vénasszonyok nyara



Úgy gondoltuk, írunk Nektek egy kis ismertetőt az Indián-nyárról, másként a Vénasszonyok nyaráról. Annak ellenére, hogy mindenki hallott már róla, sokan nem tudják, hogy mikorra is tehető ez az esemény, és mit is takar. 


Általános tévhit, miszerint szeptember végére tehető a Vénasszonyok nyara.  Manapság azonban ez az időszak egészen szeptember kezdetétől a tél beköszöntéig tart, amikor is a hideg időszakok közepette olykor van néhány naposabb, melegebb nap is. Régebben azonban a kora őszi lehűlést követő 8-10 napos októberi meleg periódust hívták így.

Mi sem bizonyítja ezt az állítást jobban, mint hogy szeptember végén-, és októberben számos hagyomány kötődik a földműveléshez, a nyájak behajtásához.
 
Ezek közül az első nagyon fontos időpont az állattartó közösségekben Szent Mihály napja (szeptember 29.), mert ekkortól kellett az állatokat téli szállásra hajtani a nyári legelőkről.

Ezt követte Teréz napja, október 15-én, amely a Balaton bortermelő vidékein a szüret megkezdésének a napja volt, amelyen az asszonyok semmit nem csinálhattak- nem főzhettek, nem moshattak, nem süthettek -, ugyanis dologtiltó napnak tekintették.  A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak. Szokásban voltak bizonyos szüreti mulatságok is, természetesen a munkák utolsó napján, amikor már mindennel elkészültek. 

Végül pedig Simon-Júda napja, október 28-án, ami szintén jeles szüreti nap volt. Tokajban ezen a napon kezdődött a szüret, és ez volt a nyáj téli szállásra hajtásának végső határideje. Az időjárás viszonylatában azt tartották, ha ettől a naptól kezdve Márton napig (november 11.) szép az idő, jó jövő évi termés várható.
Az erdélyi szászoknál ekkor volt a házasodás határnapja, ugyanis amelyik lány elkésett vele, annak meg kellett várnia a következő évet, és csak akkor mehetett férjhez.

Bármennyire is új kifejezés a Vénasszonyok nyara, az előbb említett dolgok alapján jöhetünk rá igazán, hogy évszázadokon keresztül milyen fontosnak tartották azt, hogy kihasználják ezt a tél előtt ajándékba kapott néhány nyári napot.

Ti szeretitek az őszt vagy inkább tél pártiak vagytok?

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése